Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1990). Dramatiska Institutets fotolinje.-Robert Nordström gick på Dramatiska Institutets fotolinje 1989 – 1992. Efter ett antal kortfilmer med Ella Lemhagen och Susanna Edwards fick han sitt första större jobb av Jörn Donner som i finlandssvenska Nykarleby producerade en tv-serie 1994, Småstadsberättelser.Samarbetet med Edwards fortsatte och 1997 signerade han sin första långfilm, Sanning och konsekvens i regi av Christina Olofsson. Även...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf (filmer från 1990). Dramatiska Institutets fotolinje.

-

Robert Nordström gick på Dramatiska Institutets fotolinje 1989 – 1992. Efter ett antal kortfilmer med Ella Lemhagen och Susanna Edwards fick han sitt första större jobb av Jörn Donner som i finlandssvenska Nykarleby producerade en tv-serie 1994, Småstadsberättelser.

Samarbetet med Edwards fortsatte och 1997 signerade han sin första långfilm, Sanning och konsekvens i regi av Christina Olofsson. Även det samarbetet fortsatte i flera spelfilmer. Klart är att kvinnliga regissörer gillade att arbeta med Robert. Nu anslöt sig även Elisabeth Márton, Kirsi Nevanti, Susan Taslimi och finlandssvenska Ulrika Bengts till raden. Med den sistnämnda blev det flera spelfilmer i Finland, senast Lärjungen, 2013, som prisbelönades i Göteborg. Mest uppmärksammad och populär blev Carin Mannheimers tv-serie Saltön, 2005.

Den av Nordströms filmer som sticker ut mest, rent fotografiskt, är dock Reza Baghers film Populärmusik från Vittula (2004) efter romanen av Mikael Niemis. För den fick han sina fotografkollegers pris, Filmbanan, med motiveringen att han ”gett Tornedalen ett ansikte”.

Bengt Forslund (2018)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?