Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1986). Född Anna Camilla Elisabeth Lundén i Täby. Hon är uppväxt i medelklassmiljö och genomgick Södra Latins teaterlinje. Under skoltiden arbetade hon som prao på tv vid inspelningen av Lösa förbindelser (1985) och fick senare en roll i Staffan Hildebrands kontroversiella Stockholmsnatt (1987). Via en kamrat fick hon kontakt med lågbudgetfilmaren Mats Helge [Olsson] och fick stora roller i några av hans snabbproducerade actionfilmer som Animal Protector (1988), Fatal Secret (1989), The Mad...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1986). Född Anna Camilla Elisabeth Lundén i Täby.

Hon är uppväxt i medelklassmiljö och genomgick Södra Latins teaterlinje. Under skoltiden arbetade hon som prao på tv vid inspelningen av Lösa förbindelser (1985) och fick senare en roll i Staffan Hildebrands kontroversiella Stockholmsnatt (1987). Via en kamrat fick hon kontakt med lågbudgetfilmaren Mats Helge [Olsson] och fick stora roller i några av hans snabbproducerade actionfilmer som Animal Protector (1988), Fatal Secret (1989), The Mad Bunch (1989) och Grottmorden (1990). Hon menar dock att trots att filmerna kan betraktas som ganska usla så innebar detta i all fall en del lärorika erfarenheter.

Hon tänkte efter detta att lägga all vidare skådespelarverksamhet på hyllan och studera vidare vid Komvux men fick tips om en annons för provfilmning, vilket så småningom medförde att hon fick den yngre kvinnliga huvudrollen i Richard Hoberts filmsvit om de sju dödssynderna från Glädjekällan (1993) och framåt. Här kom hon att hyllas som en naturbegåvning genom sin utstrålning och Hobert själv har betecknat henne som en ny Harriet Andersson.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1998 Bästa skådespelerska Spring för livet

Insatser

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?