Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1969). Född Martin Lars Gustav Berggren i Oscars församling, Stockholm.-Han växte upp i Halmstad, där han spelade teater under gymnasietiden. Under en tid arbetade han som lärare vid Hermods i Malmö och spelade teater vid Studioteatern, där han menar att rollen i Vårt nummer var betydelsefull för honom. Därefter utbildade han sig vid Scenskolan i Göteborg 1963-1966 och efter examen knöts han till Göteborgs stadsteater. Där regidebuterade Berggren 1979 med Ett drömspel. Han är bror till poeten Tobias...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och TV-roller från 1969). Född Martin Lars Gustav Berggren i Oscars församling, Stockholm.

-

Han växte upp i Halmstad, där han spelade teater under gymnasietiden. Under en tid arbetade han som lärare vid Hermods i Malmö och spelade teater vid Studioteatern, där han menar att rollen i Vårt nummer var betydelsefull för honom. Därefter utbildade han sig vid Scenskolan i Göteborg 1963-1966 och efter examen knöts han till Göteborgs stadsteater. Där regidebuterade Berggren 1979 med Ett drömspel. Han är bror till poeten Tobias Berggren och ger själv ett lite poetiskt och filosofiskt intryck i sina rollframställningar, bl.a. som berättaren i Lars Forsbergs moralitet Svidande affärer eller Historien om de fuktskadade gitarrerna (1991) eller som författare i Carin Mannheimers Svenska hjärtan (1998). Ett markant undantag var den osympatiska rollen som den försupne knekten Klang i Raskens (1976). I radio är han en ofta anlitad uppläsare. Han är gift med skådespelerskan Ann Lundgren.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?