Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Roll
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör, journalist och skådespelare. Född i Ystad. Död i Solna. Systerson till regissören och skådespelaren Peter Schildt.-Malik Bendjelloul växte upp i skånska Ängelholm och redan i unga år skådespelardebuterade han i TV-serien Ebba och Didrik (1990), regisserad av hans morbror. Även om han inte fortsatte som skådespelare så bidrog denna erfarenhet till en nyfikenhet för vad man kan åstadkomma med filmmediet. Efter studenten flyttade Bendjelloul till Småland för att studera journalistik och medieproduktion vid...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, journalist och skådespelare. Född i Ystad. Död i Solna. Systerson till regissören och skådespelaren Peter Schildt.

-

Malik Bendjelloul växte upp i skånska Ängelholm och redan i unga år skådespelardebuterade han i TV-serien Ebba och Didrik (1990), regisserad av hans morbror. Även om han inte fortsatte som skådespelare så bidrog denna erfarenhet till en nyfikenhet för vad man kan åstadkomma med filmmediet.

Efter studenten flyttade Bendjelloul till Småland för att studera journalistik och medieproduktion vid Högskolan i Kalmar innan han hamnade i Stockholm som frilansjournalist. För SVT:s räkning fick han under början av 2000-talet möjlighet att kombinera sitt stora musikintresse med det nya intresset att berätta med film vilket resulterade i minnesvärda porträtt av bl.a. Håkan Hellström, Björk och Kraftwerk, samt en rad kortfilmer om hårdrockens historia. 2004 gjorde han debut som reporter för kulturprogrammet Kobra på SVT och under de kommande åren levererade han, förutom programmets stjärnspäckade vinjett gjord i en enda lång tagning, en rad vitt skilda reportage som visade prov på hans stora bredd och kreativitet som berättare. Han fick även möjlighet att, likt förebilden Michel Gondry, demonstrera visuella trollerikonster med hjälp av material som papier-maché och frigolit. Hans motto löd: "Det går att göra reportage om i princip vad som helst, hur som helst, bara man har en riktigt bra historia".

Under researcharbetet inför vad som var planerat till ett sju minuter långt inslag i Kobra kom Bendjelloul sedan att snubbla över vad han beskrev som den mest fantastiska historia han någonsin hört - den om den amerikanske folkmusikern Sixto Rodriguez. Efter ett par kommersiellt misslyckade albumsläpp under början av 1970-talet hade Rodriguez fått sparken av sitt skivbolag och jobbade i anonymitet vidare med olika former av kroppsarbete hemma i Detroit. Samtidigt spreds hans musik mer eller mindre slumpmässigt till andra delar av världen, som Australien och Sydafrika, där den länge utan Rodriguez vetskap nådde stor popularitet. I Sydafrika växte Rodriguez, med sina arbetarklasstexter, till en bland unga afrikander mycket populär och mytomspunnen rebell-ikon i det av apartheid starkt präglade landet och några av Rodriguez sydafrikanska fans försökte ta reda på vad som hänt idolen. Bendjelloul insåg att den här historien borde berättas i långfilmsformat och under fyra tuffa år satsade han sin tid, och sina pengar, åt att ro filmen i land. Projektet kantades hela tiden av problem och när filmens huvudfinansiär efter tre år hotade att hoppa av tvingades Bendjelloul att improvisera. När han t.ex. inte längre hade råd att ta fler tagningar till vissa sekvenser i äkta super-8 hittade han en smartphone-app för sju kronor som kunde åstadkomma samma stil och kunde slutföra tagningarna.

2012 kom emellertid belöningen för allt slit i form av den färdiga filmen Searching for Sugar Man. Månaderna efter premiären på Sundance Film Festival blev ett enda långt segertåg för Bendjelloul som, förutom manus och regi, även var medproducent samt stod för klippningen. Han hyllades av filmkritiker och kollegor världen över och vann såväl en Guldbagge som en BAFTA-utmärkelse innan han i februari 2013 som förste svenske långfilmsregissör på 30 år plockade hem en Oscarsstatyett för bästa långa dokumentär, som också blev den mest sedda svenska dokumentären någonsin. Efter denna succé började erbjudanden om regissörsuppdrag Hollywood att ramla in, men Bendjelloul valde att tacka nej. Han kände att han även i fortsättningen ville ha total kontroll över sitt filmskapande. Tyvärr får vi inte ta del av fler berättelser signerade Malik Bendjelloul då han i maj 2014 hastigt avled, endast 36 år gammal.

Martin Ohlsson (2014)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2013 Bästa musik Searching for Sugar Man
Stockholm 2013 Bästa ljud Searching for Sugar Man
Stockholm 2013 Bästa manuskript Searching for Sugar Man
Sveriges Förenade Filmstudios glasstatyett Stockholm 2013 Delad tillsammans med Gabriela Pichler .
Guldbaggenominerad Stockholm 2013 Bästa klippning Searching for Sugar Man

Insatser

Regi
Manus
Producent
Musik
Klippning
Roll
Kompletterande foto
Illustratör

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?