Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelerska. Född Erika Katharina Höghede i Sollefteå, Ångermanland. Hon är uppväxt i Uppsala och enligt egen uppgift hörde hon till dem som stod för underhållningen på skolans "roliga timme". Hon började på gymnasiets beteendevetenskapliga linje men hoppade av, läste Teatervetenskap vid Stockholms universitet och började på Teaterverkstan i Stockholm. Höghede fortsatte med studier vid teaterskola i Köpenhamn, Teatret Cantabile Due, och återkom sedan för att bli frilans som uppträtt på en mångfald scener som Teater Pero, Boulevardteatern, Orionteatern...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Erika Katharina Höghede i Sollefteå, Ångermanland.

Hon är uppväxt i Uppsala och enligt egen uppgift hörde hon till dem som stod för underhållningen på skolans "roliga timme". Hon började på gymnasiets beteendevetenskapliga linje men hoppade av, läste Teatervetenskap vid Stockholms universitet och började på Teaterverkstan i Stockholm. Höghede fortsatte med studier vid teaterskola i Köpenhamn, Teatret Cantabile Due, och återkom sedan för att bli frilans som uppträtt på en mångfald scener som Teater Pero, Boulevardteatern, Orionteatern och Teater Giljotin samt även turnerande i landsorten under flera år.

På Mosebacke framförde hon 1993 den egenhändigt skrivna enmansföreställningen om en baglady, Vera - the Queen. Höghede har skrivit manus till dockteatern Bella och Theo som hon framfört i tv:s jullovsmorgon 1998. Andra insatser för barn-tv har varit i Charlies trädgård (1996) och Änglar på rymmen (1999).

Hon var länge ett ganska okänt ansikte innan hon framträdde som en av läkarna i långserien S:t Mikael (1998 och 1999) och kanske än mer bekant som sjökapten i Rederiet (2000-2002), där hon även spelade en dubbelroll som kaptenens diaboliska tvillingsyster. Där visade hon sinne för drama men har också visat exempel på att kunna spela en ganska drastisk form av komedi i serien Håll käften! Terapeuterna i Farsta (2003). Hon är gift med filmaren Staffan Julén.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?