Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Jugoslavisk-svensk skådespelerska. Född i Zenica, Bosnien-Hercegovina. Hon är född och gjorde sin skådespelardebut som Aida Jerkovic. Hon kom till Sverige som tvååring och så småningom kom familjen till Göteborg. Hon började intressera sig för teater i tonåren och genomgick skådespelarutbildning vid Teaterverkstan 1986-87 och tog därefter privatlektioner för Philippa Wallér. Första stora uppgift blev när hon 1993 medverkade i ett internationellt samarbetsprojekt med pjäsen Sarajevo där bl.a. Riksteatern var med och som turnerade i både Sverige och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Jugoslavisk-svensk skådespelerska. Född i Zenica, Bosnien-Hercegovina.

Hon är född och gjorde sin skådespelardebut som Aida Jerkovic. Hon kom till Sverige som tvååring och så småningom kom familjen till Göteborg. Hon började intressera sig för teater i tonåren och genomgick skådespelarutbildning vid Teaterverkstan 1986-87 och tog därefter privatlektioner för Philippa Wallér. Första stora uppgift blev när hon 1993 medverkade i ett internationellt samarbetsprojekt med pjäsen Sarajevo där bl.a. Riksteatern var med och som turnerade i både Sverige och ute i Europa. Ungefär samtidigt fick hon sin första stora filmroll i Härifrån till Kim (1993), som av olika orsaker gick relativt obemärkt förbi. Hon kom så småningom till Teater Bhopa i Göteborg 1996 och vidare till Backa teater i Göteborg 1997-98, som innebar ytterligare en viktig lärotid. Där framförde hon även eget material i monologen Vittne. Vid samma tid fick hon en mer uppmärksammad roll som invandrarflicka i tv-serien Hammarkullen (1997). Sin bakgrund till trots och flera filmroller där hon spelar invandrare som t.ex. desperat flyktingkvinna i kortfilmen Välkommen till Tomas och Jill (2002) har hon dock i mycket undvikit att hamna i ett visst fack. Ett par av hennes större tv-roller har mer tagit vara på hennes varma och humana utstrålning som t.ex. läkare i S:t Mikael (1999) och jurist i långserien Nya Tider (1999-2000), där hon fick representera de mer mänskliga sidorna i detta brokiga persongalleri.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?