Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
FAD (First Assistant Director)
Visa alla filmer

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1993). Född Ivan Mathias Gunnar Petersson i Spånga, Stockholm. Regiassistent, kortfilmare, författare. Han är son till skådespelaren Bo Ivan Petersson och kostymören och sminkösen Lotta Petersson och läste samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet med planer på att bli jurist. Han började därför 1990 läsa juridik i Uppsala men avbröt snart sina studier och började i stället samma år vid NBV:s teaterverkstad och 1991 kom han in vid Teaterhögskolan i Stockholm. Där gjorde han 1993 sin praktiktermin vid Stockholms...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1993). Född Ivan Mathias Gunnar Petersson i Spånga, Stockholm. Regiassistent, kortfilmare, författare.

Han är son till skådespelaren Bo Ivan Petersson och kostymören och sminkösen Lotta Petersson och läste samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet med planer på att bli jurist. Han började därför 1990 läsa juridik i Uppsala men avbröt snart sina studier och började i stället samma år vid NBV:s teaterverkstad och 1991 kom han in vid Teaterhögskolan i Stockholm. Där gjorde han 1993 sin praktiktermin vid Stockholms stadsteater och medverkade i Max Frischs Andorra samt Misantropen och Tartuffe. 1994 spelade han vid Parkteatern.

Efter examen 1994 har han nästan uteslutande varit verksam i film och tv med debut som en iögonfallande tjuv i barn-tv-serien Riddarna runt fyrkantiga bordet (1993) och senare bl.a. en större roll i Ellinors bröllop (1996). 1996 medverkade han emellertid i uppsättningen av I hetaste laget på Cirkus. Därefter har han vidareutbildat sig som filmare. Han försökte förgäves komma in vid Dramatiska Institutets regilinje och sökte sig i stället till Paris och École Supérieure libre des Études Cinématographiques (ESEC), där han studerat i två omgångar 1998-99 och 2000 och kom här även att medverka i några kortfilmer. Utbildningen resulterade i den egna kortfilmen Rendezvous (2001), där han själv spelade en multiroll, och senare i dokumentärfilmen Geena (2003).

Petersson hör till den typ av skådespelare som besitter en utstrålning och ett utseende som man omedelbart lägger märke till, oavsett om det är en perifer biroll eller större roll och har mycket av de kvaliteter som man brukar lägga in i begreppet "heavy". Sålunda var han som rysk maffiatorped som får ett våldsamt slut ett av få sevärda inslag i Dykaren (2000), där han fick användning för sina kunskaper i ryska förvärvade genom sin ryska mormor. En större roll på andra sidan lagens gräns var som rysktalande spaningspolis i tv-serien Brott§våg (2000). Senare han har bl.a. synts som ockrarens medhjälpare som till sist går ett oblitt öde till mötes i de två tv-serieomgångarna Tusenbröder (2002) och Tusenbröder II (2003).

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Framförs av

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?