Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll
Sångare
Utmärkelser

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1996). Född Anne Elisabet Carlsson i Kviinge, Skåne. Hon började spela teater som barn i Risingegården utanför Växjö där hennes debutroll skall, som hon senare berättat, ha varit att spela bakdelen på en ko i en barnpjäs. Efter genomgången estetisk linje på gymnasiet arbetade hon sedan en tid som volontär för Moder Theresas nunneorden i Liverpool. Därefter blev hon 1988-1992 utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm där hon gjorde sin debut i Medea. Under praktiken i Örebro framträdde hon i Anne Franks dagbok...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller från 1996). Född Anne Elisabet Carlsson i Kviinge, Skåne.

Hon började spela teater som barn i Risingegården utanför Växjö där hennes debutroll skall, som hon senare berättat, ha varit att spela bakdelen på en ko i en barnpjäs. Efter genomgången estetisk linje på gymnasiet arbetade hon sedan en tid som volontär för Moder Theresas nunneorden i Liverpool. Därefter blev hon 1988-1992 utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm där hon gjorde sin debut i Medea. Under praktiken i Örebro framträdde hon i Anne Franks dagbok (1990). Under sju år spelade hon därefter vid Folkteatern i Gävle innan hon blev frilans.

Hon har hittills haft en ganska spridd rollrepertoar av drottningar, misshandelsoffer, kallblodiga mörderskor, grisar och kloakråttor och blev av den stora publiken först uppmärksammad i tv-filmen Kvinna med födelsemärke (2001) och fick sitt stora filmgenombrott i Grabben i graven bredvid (2002). Carlsson har även vid tre tillfällen gestaltat polisen Erika Falck i filmatiseringar av Camilla Läckbergs kriminalromaner. Förutom skådespelandet har hon sysslat med eget författande och 2000 framförde hon Kabaré Kitty på Orionteatern (även senare på turné) tillsammans med kollegerna Lotta Östlin-Stenshäll och Annika Olsson med egenhändigt skriven musik och egna sångtexter, ett stycke om småbarnsmödrars längtan med motiv tagna från de gamla flickböckerna om privatdetektiven Kitty.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2003 Bästa skådespelerska Grabben i graven bredvid

Insatser

Musikstycken

Sångare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?