Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare född i Chania, Kreta, Grekland.-Michalis Koutsogiannakis föddes på Kreta och kom av ren nyfikenhet till Sverige 1979 där han började läsa bl.a. sociologi vid Stockholms universitet. Studierna blev dock en aning halvhjärtade och det var en Lars Norén-föreställning på Dramaten som gjorde honom intresserad av teater. På en resa i Australien kom han i kontakt med en grekisk teatergrupp i Sydney som gav honom en roll i en uppsättning. Åter i Stockholm började han läsa teatervetenskap vid universitetet. Han vidareutbildade sig senare 1989 hos...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare född i Chania, Kreta, Grekland.

-

Michalis Koutsogiannakis föddes på Kreta och kom av ren nyfikenhet till Sverige 1979 där han började läsa bl.a. sociologi vid Stockholms universitet. Studierna blev dock en aning halvhjärtade och det var en Lars Norén-föreställning på Dramaten som gjorde honom intresserad av teater. På en resa i Australien kom han i kontakt med en grekisk teatergrupp i Sydney som gav honom en roll i en uppsättning. Åter i Stockholm började han läsa teatervetenskap vid universitetet. Han vidareutbildade sig senare 1989 hos Ingemar Lind och dennes institut för scenkonst i Spanien, och har därefter varit frilans vid olika grupper i Stockholm och Helsingborg, Riksteatern samt stadsteatrarna i Borås och Uppsala. Det var först genom rollen som utvisningshotad flykting i TV-serien Det nya landet (2000) som han blev ordentligt uppmärksammad. Hans närmast lite kyliga lugn kom att kontrasteras mot hans livlige följeslagare Ali och visar på hans stil att inte spela med för stora åtbörder utan mer genom utstrålning och mimförmåga. Detta visade han också som hårt prövad psykoterapeut i komediserien Håll käften! (Tova Magnusson-Norling, 2003). En senare bemärkt roll var som fånge i Tusenbröder II (Erik Leijonborg, 2003), som präglades av en hög grad av återhållsamhet och sammanbitenhet. Han medverkade även i filmatiseringen av Stieg Larssons "Millennium"-trilogi.

Koutsogiannakis menar att studietiden hos Ingemar Lind var mycket betydelsefull för hans utveckling, inte bara genom Linds bakgrund i den fysiska teatern utan också i teaterns mimtradition. Likaså ser han skådespelandet som ett sätt att som invandrad erövra ett nytt språk. Han anser dock att ett problem är regissörernas och rollsättarnas tendens till att kategorisera i särskilda fack och att han nästan alltid förväntas spela just invandrarroller av en viss typ.

P O Qvist (2004), redigerad 2011-11-22

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa skådespelare Det nya landet

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?