Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1990). Född Sven Erik Ståhlberg i Biskopsgården, Göteborg. Han är uppväxt i Trollhättan och studerade vid naturvetenskaplig linje på gymmasiet med planer på att bli läkare men sedan tog teaterintresset över. Studerade först 1983-1984 vid Skara Skolscen och fortsatte 1986-1989 vid Scenskolan i Göteborg. Vid sidan av detta har han arbetat i diverse yrken som sjukvårdsbiträde, mentalskötare, fabriksarbetare och barnskötare. Efter Scenskolan har han spelat vid olika scener som Angereds teater, Göteborgs stadsteater,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1990). Född Sven Erik Ståhlberg i Biskopsgården, Göteborg.

Han är uppväxt i Trollhättan och studerade vid naturvetenskaplig linje på gymmasiet med planer på att bli läkare men sedan tog teaterintresset över. Studerade först 1983-1984 vid Skara Skolscen och fortsatte 1986-1989 vid Scenskolan i Göteborg. Vid sidan av detta har han arbetat i diverse yrken som sjukvårdsbiträde, mentalskötare, fabriksarbetare och barnskötare. Efter Scenskolan har han spelat vid olika scener som Angereds teater, Göteborgs stadsteater, Helsingborgs stadsteater, Lisebergsteatern och Teater Aftonstjärnan i Göteborg. Från 2002 är han knuten till Folkteatern i Göteborg.

Maria Hörnelius har betecknat honom som en mycket modig skådespelare efter att hon använt honom i sin uppsättning av Spindelkvinnans kyss på Epidemiteatern. Ståhlberg är en skådespelare med mörk och intensiv utstrålning, vilket slår igenom även i rena komediroller, som i En ängels tålamod (2001) och som skapar en ambivalent aura kring dessa, men i regel har han haft roller som mer eller mindre tvivelaktiga karaktärer. Till en början mest i smärre roller som ligist i Alfhild och Ortrud (1990), narkoman i Hem till byn (1995) eller som en ganska obehaglig chefsperson i Svenska hjärtan (1998). Hans största roll har emellertid varit som den milt sagt psykopatiske psykiatern Peter Lundholm i tv-serien Vita lögner (1999-2003), där han över flera säsonger utvecklade hela den diskreta men farliga charmen hos denna figur. Ett annat exempel på hans inlevande stil och samtidigt en ironisk reflektion över densamma var som skådespelare i kortfilmen Duktigt lik (1998).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?