Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1969). Född Sven Johan Volund Alfsson Gry i Raus, Helsingborg. Han är son till skådespelaren Alf Nilsson och rekvisitören m.m. Ann-Christine Gry. Redan som 6-åring började han statera i tv som Johan Nilsson tillsammans med sin far, först i serien Friställd (1969) och sedan i andra produktioner som Hem till byn (1976), där han hade en mindre barnroll. Efter skolan började han studera vid universitetet för att bli lärare men hoppade av och kom in på Scenskolan i Göteborg 1984 där han utexaminerades 1987....

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (film- och tv-roller från 1969). Född Sven Johan Volund Alfsson Gry i Raus, Helsingborg.

Han är son till skådespelaren Alf Nilsson och rekvisitören m.m. Ann-Christine Gry. Redan som 6-åring började han statera i tv som Johan Nilsson tillsammans med sin far, först i serien Friställd (1969) och sedan i andra produktioner som Hem till byn (1976), där han hade en mindre barnroll. Efter skolan började han studera vid universitetet för att bli lärare men hoppade av och kom in på Scenskolan i Göteborg 1984 där han utexaminerades 1987. Första teaterengagemanget blev Norrbottensteatern där han gjorde scendebut i En uppstoppad hund. Därefter har det blivit korta mellanspel vid Stockholms Stadsteater och Angereds teater 1989 och efter den senares nedläggning Göteborgs stadsteater. Riktigt känd blev han som läkare under flera säsonger i såpan Vita lögner (1997-2000), ett kändisskap han betraktar med lite blandade känslor, då han anser att genren är en något förytligande konstform. Med sin eleganta framtoning blev han som ung läkare något av en svärmorsdröm. Samma egenskap gjorde honom också väl lämpad för hans nästa stora tv-roll som den snobbige kriminalkommissarien Erik Winter i tre tv-filmer 2001 efter Åke Edvardssons romaner: Dans med en ängel, Rop från långt avstånd och Sol och skugga. Under mitten av 2000-talet medverkade även Gry i den hyllade danska kriminalserien Brottet.

Han är även ofta anlitad som uppläsare i radio.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-11-28

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?