Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Regi
Manus
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk animatör och konstnär. Född Lilian Lindblad i Stockholm. Studier vid Kungliga Akademien för de fria konsterna. Långa perioder verksam i Frankrike. -Lilian Domec bestämde sig tidigt för ett liv i konsten och sökte in på Konstakademien. Domec var öppen för alla konstnärliga uttrycksmedel och prövade många framställningsformer från måleri och textil till keramik, men det är som tecknare och inte minst som animatör hon gjort en bestående insats. I många år tecknade hon för Aftonbladet och gjorde bokillustrationer, präglade av underfundig och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk animatör och konstnär. Född Lilian Lindblad i Stockholm. Studier vid Kungliga Akademien för de fria konsterna. Långa perioder verksam i Frankrike.

-

Lilian Domec bestämde sig tidigt för ett liv i konsten och sökte in på Konstakademien. Domec var öppen för alla konstnärliga uttrycksmedel och prövade många framställningsformer från måleri och textil till keramik, men det är som tecknare och inte minst som animatör hon gjort en bestående insats. I många år tecknade hon för Aftonbladet och gjorde bokillustrationer, präglade av underfundig och subversiv humor, ofta med feministisk tendens. Hon finns representerad i den klassiska antologin "Fnitter" (1981). Det till synes enkla, nästan naiva uttrycket är alltid grundat i ett starkt politiskt engagemang och ett ovillkorligt försvar för den svagare.

När Filmverkstan öppnades 1973 på Snickarbacken i Stockholm, som en försöksverksamhet finansierad av Sveriges Radio och Filminstitutet tillsammans, var Domec en av de första som hörde av sig. På 8 millimeter smalfilm (super-8) gjorde hon sedan tillsammans med Olle Hedman och Annty Landherr Höghuset (1976) som skulle följas av ytterligare filmer med Filmverkstan som bas, bland andra Skåpmat och Faust (båda 1993), Speldosan (1998) och Stenkakan (2001).

Hon leker i sina filmer med åskådarens förväntningar där berättelsen aldrig tar den väg man tänker sig, och där det plana bildrummet fylls med plötsligt djup. I filmerna utvecklade hon det bildspråk hon bar med sig från skämtteckningen och lät speakerröster och musikillustrationer underbygga den drastiska humorn. En återkommande gemensam nämnare är den anarkistiska lekfullheten som driver med makten och dess lakejer. Det är vanligen kvinnorna som vill något och som gör något i Domecs filmer, och det är männen som snavar på sin egen fåfänga, de uppblåsta ambitionerna blir de löjliga figurernas fallgropar.

Lilian Domec framstår som en av våra riktigt originella filmtecknare i det anspråkslösa format hon valde eller tvingades att begränsa sig till.

Lars Gustaf Andersson (2017)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Animation
Illustratör

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?