Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Regi
Manus

Beskrivning

Svensk animatör och konstnär. Född Lilian Lindblad i Stockholm. Studier vid Kungliga Akademien för de fria konsterna. Långa perioder verksam i Frankrike. -Lilian Domec bestämde sig tidigt för ett liv i konsten och sökte in på Konstakademien. Domec var öppen för alla konstnärliga uttrycksmedel och prövade många framställningsformer från måleri och textil till keramik, men det är som tecknare och inte minst som animatör hon gjort en bestående insats. I många år tecknade hon för Aftonbladet och gjorde bokillustrationer, präglade av underfundig och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk animatör och konstnär. Född Lilian Lindblad i Stockholm. Studier vid Kungliga Akademien för de fria konsterna. Långa perioder verksam i Frankrike.

-

Lilian Domec bestämde sig tidigt för ett liv i konsten och sökte in på Konstakademien. Domec var öppen för alla konstnärliga uttrycksmedel och prövade många framställningsformer från måleri och textil till keramik, men det är som tecknare och inte minst som animatör hon gjort en bestående insats. I många år tecknade hon för Aftonbladet och gjorde bokillustrationer, präglade av underfundig och subversiv humor, ofta med feministisk tendens. Hon finns representerad i den klassiska antologin "Fnitter" (1981). Det till synes enkla, nästan naiva uttrycket är alltid grundat i ett starkt politiskt engagemang och ett ovillkorligt försvar för den svagare.

När Filmverkstan öppnades 1973 på Snickarbacken i Stockholm, som en försöksverksamhet finansierad av Sveriges Radio och Filminstitutet tillsammans, var Domec en av de första som hörde av sig. På 8 millimeter smalfilm (super-8) gjorde hon sedan tillsammans med Olle Hedman och Annty Landherr Höghuset (1976) som skulle följas av ytterligare filmer med Filmverkstan som bas, bland andra Skåpmat och Faust (båda 1993), Speldosan (1998) och Stenkakan (2001).

Hon leker i sina filmer med åskådarens förväntningar där berättelsen aldrig tar den väg man tänker sig, och där det plana bildrummet fylls med plötsligt djup. I filmerna utvecklade hon det bildspråk hon bar med sig från skämtteckningen och lät speakerröster och musikillustrationer underbygga den drastiska humorn. En återkommande gemensam nämnare är den anarkistiska lekfullheten som driver med makten och dess lakejer. Det är vanligen kvinnorna som vill något och som gör något i Domecs filmer, och det är männen som snavar på sin egen fåfänga, de uppblåsta ambitionerna blir de löjliga figurernas fallgropar.

Lilian Domec framstår som en av våra riktigt originella filmtecknare i det anspråkslösa format hon valde eller tvingades att begränsa sig till.

Lars Gustaf Andersson (2017)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Animation

Kontakta redaktionen

Saknar du några uppgifter om filmen eller är det något på den här sidan som inte är korrekt? Isåfall vill vi jättegärna veta om det.
Skriv några rader till oss på redaktionen så tar vi en titt på det.

Vad gäller det?