Innehållsförteckning

Grundfakta

Foto
Foto, andrateam
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Nederländsk fotograf verksam i Sverige. Född i Horgen, Schweiz.-Hoyte van Hoytema föddes i Schweiz där hans nederländska far arbetade som arkitekt. Han studerade inledningsvis filmfoto på filmskolan i Łódź och arbetade några år som fotoassistent i Polen och Nederländerna. Via Norge hamnade han i Sverige 2001, där han sedan dess varit bosatt och han betraktas idag som lika svensk som Cornelis Vreeswijk.Efter några år på SVT fick han sitt stora genombrott med Mikael...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Nederländsk fotograf verksam i Sverige. Född i Horgen, Schweiz.

-

Hoyte van Hoytema föddes i Schweiz där hans nederländska far arbetade som arkitekt. Han studerade inledningsvis filmfoto på filmskolan i Łódź och arbetade några år som fotoassistent i Polen och Nederländerna. Via Norge hamnade han i Sverige 2001, där han sedan dess varit bosatt och han betraktas idag som lika svensk som Cornelis Vreeswijk.

Efter några år på SVT fick han sitt stora genombrott med Mikael Marcimains tv-serier Lasermannen, 2005, och Upp till kamp, 2007. Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in, 2008, blev hans inträdeskort till en internationell karriär. För den sistnämnda fick van Hoytema såväl George Eastman Award som Kodak Nordic Vision Award (på vardera 50.000 kr) och en första Guldbagge. Redan nästa år fick han sin andra för Fredrik Edfeldts somriga Flickan.

Samarbetet med Alfredson och Marcimain fortsatte med den förres internationella spionthriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy, 2011 och Marcimains Call Girl året därpå. För den förstnämnda fick Hoyte en BAFTA-nominering, för den senare en tredje Guldbagge. Nu stod världen öppen. David O. Russels Oscarsnominerade The Fighter, 2010, Spike Jonzes likaledes Oscarsnominerade Her, 2013, och Christopher Nolans Interstellar, 2014, befäste hans ställning som en filmfotograf i världsklass vilket bekräftades med uppdraget att fotograferapå Sam Mendes' James Bond-film Spectre, 2015. Hoyte van Hoytema tycks hemma i alla genrer och stilar. Dessutom gör han fullkomligt hisnande kameraåkningar; exempelvis inledningssekvensen från Mexico City i Spectre.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Academy Award-nominering Los Angeles 2018 Dunkirk (bästa foto / Best Cinematography)
Guldbagge Stockholm 2013 Bästa foto Call Girl
Stockholm 2010 Bästa foto Flickan
(George) Eastman House Award Stockholm 2009 Låt den rätte komma in (50 000 SEK)
Guldbagge Stockholm 2009 Bästa foto Låt den rätte komma in
Pris Göteborg 2008 Låt den rätte komma in Kodak Nordic Vision Award, Göteborg Film Festival

Insatser

Foto
Musik
Medverkande
B-foto
Stillbildsfoto
Kompletterande foto
Foto, andrateam

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?