Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Skådespelare. Född Jan Anders Helge Jansson i Västerås. Teaterintresset kom först i 20-årsåldern när han studerade vid Skinnskattebergs folkhögskola och där kom i kontakt med bl.a. de skådespelande syskonen Ek. Han utbildade sig under åren 1963-1967 först vid Skara Skolscen och sedan vid Dramacenter i Stockholm. Till en början spelade han vid småteatrar och fria grupper som Teater Narren och Pistolteatern i Stockholm innan han via en fri grupp i Alingsås kom till Göteborg och den avantgardeartade Teater Fem. Där blev han upptäckt av regissören Jackie...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare. Född Jan Anders Helge Jansson i Västerås.

Teaterintresset kom först i 20-årsåldern när han studerade vid Skinnskattebergs folkhögskola och där kom i kontakt med bl.a. de skådespelande syskonen Ek. Han utbildade sig under åren 1963-1967 först vid Skara Skolscen och sedan vid Dramacenter i Stockholm. Till en början spelade han vid småteatrar och fria grupper som Teater Narren och Pistolteatern i Stockholm innan han via en fri grupp i Alingsås kom till Göteborg och den avantgardeartade Teater Fem. Där blev han upptäckt av regissören Jackie Söderman, som först gav honom en roll i fotbollsserien Offside (1971) och sedan hans mest kända tv-roll som storbonden Berndt i Hem till byn (1971), som han därefter spelat i alla omgångar av serien.

Vid samma tid sammanträffade han med Sture Ericson som ville ha honom till Folkteatern och han kom att spela där ett år 1971. Där fick han samma år erbjudande att komma till Göteborgs stadsteater och tillhörde från 1972 denna i tjugosju år innan han 1998 var en av alla dem som fick gå när politikerna i Göteborg drabbade teatern med sina ekonomiska nedskärningar. Under denna tid har han även gästspelat vid andra scener i Sverige som i Helsingborg, vid Norrbottensteatern, i Borås och vid länsteatern i Jönköping.

Om han möjligen varit mindre känd i denna verksamhet så blev han desto mer välkänd för den stora allmänheten som gestaltaren av en av de bärande rollerna i serien Hem till byn, där han inkarnerade byns storbonde på ett realistiskt övertygande sätt. Det vill säga att utan extra åthävor bara vara i rollen som den skuldtyngde jordbrukaren som genomgår lyckans alla växlingar genom de olika omgångarna i serien från mäktig storhet till konkursmässig litenhet. Han har också haft en genomgående roll som polistekniker i tv-serierna om poliserna i Strömstad med början i Polisen som vägrade svara (1984).

Vid sidan av teater och tv har han gjort en del radioteater, regiarbete och även ägnat sig åt pedagogisk verksamhet dels som lärare vid Scenskolan i Malmö i slutet av 1970-talet och vid Skara Skolscen, dels med privatundervisning.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?