Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Redigering
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk journalist, författare och TV-programledare. Dokumentationschef vid Svenska Filminstitutet 1965-1972. Född i Växjö.-Torsten Jungstedt var en journalist som arbetade i alla medier, med film som specialitet. Han recenserade film för Social-Demokraten på frilansbasis under tidigt 1940-tal, dessförinnan hade han varit på Svenska Morgonbladet och Dagens Nyheter. 1946 flyttade han till London, där han fick jobb på BBC och stannade till 1952. Möjligen var det där han utvecklade den torrhumoristiska, maliciösa intervjustil som han flitigt...

Visa hela beskrivningen

Beskrivning

Svensk journalist, författare och TV-programledare. Dokumentationschef vid Svenska Filminstitutet 1965-1972. Född i Växjö.

-

Torsten Jungstedt var en journalist som arbetade i alla medier, med film som specialitet. Han recenserade film för Social-Demokraten på frilansbasis under tidigt 1940-tal, dessförinnan hade han varit på Svenska Morgonbladet och Dagens Nyheter. 1946 flyttade han till London, där han fick jobb på BBC och stannade till 1952. Möjligen var det där han utvecklade den torrhumoristiska, maliciösa intervjustil som han flitigt demonstrerade i radioprogrammet Biodags, som under 1950- och 1960-talet gick sammanlagt 175 gånger. Samtidigt frilansade han som filmskribent för Röster i radio, sedermera Röster i radio-TV - vilket han fortsatte med i flera decennier. På 1950-talet gjorde han för Radiotjänst, senare Sveriges Radio, skräckprogrammet Mannen i svart, som sändes på sen kvällstid. Som bieffekt tillkom tre skräckantologier: "Mannen i svart" (1955), "Stora skräckboken" (1959) och "Mord, mördare m.m." (1960).

På 1960-talet gick han till TV och skapade 1964 det mycket populära programmet Då går vi till Maxim, där han visade gamla stumfilmer. Själv agerade han kassörska, biljettklippare och pianist, och bidrog med spirituella kommentarer. Det programmet sändes under åtta år. Han medverkade även i programmet Filmkrönikan och var bisittare eller vikarie för dess programledare Nils-Petter Sundgren under de följande decennierna.

År 1965 utsågs Jungstedt till chef för Dokumentationsavdelningen på Svenska Filminstitutet, där han blev kvar till 1977, "trots chefer som Harry Schein och Jörn Donner", som han själv kommenterade saken. Han bidrog också med artiklar och essäer om svenska 1930-talsfilmer i bokverket Svensk Filmografi. Han skrev också en bok svensk films tidiga animatörer under stumfilmstiden, främst den mellan 1915 och 1922 verksamma Victor Bergdahl: "Kapten Grogg och hans vänner" (1973). Som skribent var Jungstedt distanserad, sarkastisk, ibland elak men även roande och tilldelades för detta Filmpublicistiska föreningens Guldpenna.

Gunder Andersson (2012)

Utmärkelser

Filmpennan Stockholm 1981 (hederspenna)

Insatser

Redigering

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?