Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Beskrivning

 Svensk skådespelare med isländskt ursprung. Född Sverrir Páll Guðnason i Lund. - Sverrir Gudnason föddes i Lund men flyttade tillsammans med sina föräldrar tidigt till Island och det var där han påbörjade sin skådespelarbana. Redan som 11-åring scendebuterade han på Reykjaviks stadsteater i en uppsättning av "Världens ljus" av Nobelpristagaren Halldór Laxness. Ett år senare fick hans far en professorstjänst på KTH i Stockholm och hela familjen flyttade till Sverige. Som 16-åring återupptog Sverrir Gudnason...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare med isländskt ursprung. Född Sverrir Páll Guðnason i Lund.

-

Sverrir Gudnason föddes i Lund men flyttade tillsammans med sina föräldrar tidigt till Island och det var där han påbörjade sin skådespelarbana. Redan som 11-åring scendebuterade han på Reykjaviks stadsteater i en uppsättning av "Världens ljus" av Nobelpristagaren Halldór Laxness. Ett år senare fick hans far en professorstjänst på KTH i Stockholm och hela familjen flyttade till Sverige. Som 16-åring återupptog Sverrir Gudnason skådespelandet när han blev antagen till teaterprogrammet på Kungsholmens gymnasium och i anslutning till det blev han medlem i amatörteatergruppen Ung utan pung. Under slutet av 1990- och början av 2000-talet hade han en del småroller i TV- och filmproduktioner men det var i huvudrollen som Tommy i Peter Birros Upp till Kamp (2007) som han slog igenom på allvar. Därefter har han varit flitigt anlitad och han har bl. a. kunnat ses som polisen Pontus i en rad Wallander-filmer samt som Sture Åkerberg i Per Flys film Monica Z (2013), en insats som gav honom en Guldbagge i kategorin Bästa manliga biroll. Året därpå fortsatte framgångarna för Sverrir Gudnason som blev nominerad för två Guldbaggar varav gestaltningen av Kristian i Flugparken (Jens Östberg, 2014) gav honom priset för Bästa manliga huvudroll.

Martin Ohlsson (2015)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manliga biroll Charter
Stockholm 2018 Bästa manliga huvudroll Borg
Pris Toronto 2017 (IMDb Breakout Star Award)
Guldbagge Stockholm 2015 Bästa manliga huvudroll Flugparken
Guldbaggenominerad Stockholm 2015 Bästa manliga biroll Gentlemen
Festivalpris Thessaloniki 2014 Flugparken (bästa manliga skådespelare / Best Actor, Thessaloniki International Film Festival, Grekland)
Guldbagge Stockholm 2014 Bästa manliga biroll Monica Z
Festivalpris Shanghai 2009 Original (bästa manliga skådespelare/best actor vid The 12th Shanghai International Film Festival)

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?