Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Skådespelerska. Född Åsa Rebecka Englund i Kungsholms församling, Stockholm. Hon är dotter till skådespelerskan Basia Frydman. Som barn var hon intresserad av både klassisk dans och jazzdans samt att spela och sjunga. Hon har därvid ett rikt påbrå inte bara från sin mor utan vill gärna även själv framhålla den inspiration hon fått av sin artistiskt begåvade morfar som kom till Sverige från Polen strax efter andra världskriget. Hon började vid barnskötarlinjen på gymnasiet och hade ett begynnande intresse för artistbanan men hade däremot inga planer...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska. Född Åsa Rebecka Englund i Kungsholms församling, Stockholm.

Hon är dotter till skådespelerskan Basia Frydman. Som barn var hon intresserad av både klassisk dans och jazzdans samt att spela och sjunga. Hon har därvid ett rikt påbrå inte bara från sin mor utan vill gärna även själv framhålla den inspiration hon fått av sin artistiskt begåvade morfar som kom till Sverige från Polen strax efter andra världskriget.

Hon började vid barnskötarlinjen på gymnasiet och hade ett begynnande intresse för artistbanan men hade däremot inga planer på att bli skådespelare. Eftersom hon var uppvuxen med skådespelare (skådespelaren Tomas Laustiola är hennes styvfar) försökte hon länge, som hon säger, "undvika detta ok". Hon studerade vidare vid Balettakademin 1988-1992. Men när hon läste om en yrkeslinje för musikalartister väcktes hennes intresse och hon kom in.

Den tvååriga utbildningen vid Kulturama 1995-1996 innefattade såväl dans, sång som scenframställning och under tiden kom hon också in på skådespeleriet och fick snart sin första tv-roll i Rederiet (1996) samt gjorde scendebut med Judisk konfetti på Judiska Teatern 1995. Efter detta fortsatte hon sin bana med arbete och studier i New York under ett halvår 1998, där hon tog Master classes i tv och film med Robert Burrus vid Stella Adler Conservatory of Acting.

På scen har hon bl.a. medverkat i Golemteaterns uppsättning av Spelman på taket (1999). Hon är en mångsidig skådespelare med en närmast sällsynt energisk utstrålning och det man kallar scennärvaro, vilket var märkbart redan i den första lilla tv-rollen som överklassflicka i Rederiet och senare i den genomgående rollen i tv-filmantologin "Ett litet rött paket" (För kärleks skull, Drömmen om Elin, Brustna hjärtan och Tredje gången gillt, 1999).

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?