Innehållsförteckning

Grundfakta

Filmkonsulent
Regi
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Regissör. Född Abu-Baker Karim i Kampala, Uganda. Bror till regissören Osmond Karim och skådespelaren Alexander Karim. Studerade konst i Los Angeles och film på American Film Institute. Han arbetate på Roger Cormans produktionsbolag Concorde/New Horizons. 2013-2016 långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Bror till skådespelaren Alexander Karim och regissören Osmond Karim.-Baker Karim kom till Sverige som ettåring och växte upp i Uppsala och Helsingborg. Tillsammans med sina bröder blev han tidigt intresserad av film och som 15-årig reste han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Regissör. Född Abu-Baker Karim i Kampala, Uganda. Bror till regissören Osmond Karim och skådespelaren Alexander Karim. Studerade konst i Los Angeles och film på American Film Institute. Han arbetate på Roger Cormans produktionsbolag Concorde/New Horizons. 2013-2016 långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet. Bror till skådespelaren Alexander Karim och regissören Osmond Karim.

-

Baker Karim kom till Sverige som ettåring och växte upp i Uppsala och Helsingborg. Tillsammans med sina bröder blev han tidigt intresserad av film och som 15-årig reste han till USA för att hjälpa sin storebror Osmond med en examensfilm. Baker fick ansvar för ljussättningen och sedan dess har han på ett eller annat sätt arbetat med film. Parallellt med sina filmstudier vid American Film Institute i Los Angeles fick Baker Karim under mitten 1990-talet chansen att arbeta som assistent till såväl Roger Corman som John Landis, och när han några år senare återvände till Sverige fortsatte karriären här. Regidebuten skedde 2001 med långfilmen Fyra kvinnor och året därpå Guldbaggenominerades han för sin kortfilm Malcolm. Därefter har Karim främst varit verksam inom TV och bland hans insatser märks exempelvis pjäsen Swedienhielms, efter Hjalmar Bergmans förlaga, samt den Kristallennominerade dramaserien Familjen Babajou.

Martin Ohlsson (2014)

Utmärkelser

Festivalpris Göteborg 2002 Malcolm (Filmpool Nords Short Film Award; 25.000 kr)
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2002
Festivalpris Siena 2002 Malcolm (särskilt omnämnande för regi)

Insatser

Grupper

Metafilm (Filmkollektiv.)

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?