Innehållsförteckning

Grundfakta

Regi
Produktionsassistent

Beskrivning

Svensk regissör (filmer från 2003). Född Jorge Daniél Espinosa i Trångsund, Stockholm.-Daniél Espinosa kom först i kontakt med filmbranschen under mitten av 1990-talet i samband med sina studier på Sigtuna internatskola där han blev vän med Lasse Hallströms son Johan. Han insåg att det fanns en möjlighet för honom att satsa på film som yrke. Espinosa gick därefter på Den Danske Filmskola i Köpenhamn varifrån han utexaminerades 2003. Efter att ha regidebuterat med den danska kortfilmen Bokseren (2003) gjorde han sin debut...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör (filmer från 2003). Född Jorge Daniél Espinosa i Trångsund, Stockholm.

-

Daniél Espinosa kom först i kontakt med filmbranschen under mitten av 1990-talet i samband med sina studier på Sigtuna internatskola där han blev vän med Lasse Hallströms son Johan. Han insåg att det fanns en möjlighet för honom att satsa på film som yrke. Espinosa gick därefter på Den Danske Filmskola i Köpenhamn varifrån han utexaminerades 2003. Efter att ha regidebuterat med den danska kortfilmen Bokseren (2003) gjorde han sin debut i Sverige som långfilmsregissör 2004 med ungdomsfilmen Babylonsjukan. Hans stora genombrott kom fem år senare då han regisserade Snabba cash (2009), en filmatisering av Jens Lapidus framgångsrika roman med samma namn. Filmen blev en jättesuccé och sågs av över 600 000 på de svenska biograferna. Detta fick de stora Hollywoodbolagen att få upp ögonen för Espinosa och 2012 gjorde han sin första amerikanska film i form av actionthrillern Safe House med Denzel Washington och Ryan Reynolds i huvudrollerna.

Martin Ohlsson (2013)

Insatser

Regi
Manus
Roll
Scripta
Manusbearbetning
Exekutiv producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Övrig medarbetare

Kontakta redaktionen

Saknar du några uppgifter om filmen eller är det något på den här sidan som inte är korrekt? Isåfall vill vi jättegärna veta om det.
Skriv några rader till oss på redaktionen så tar vi en titt på det.

Vad gäller det?