Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör och stillbildsfotograf. Född Jens Niclas Nicolausson i Strömsunds kommun, Jämtland.-Jens Assur har under 2000- och 2010-talet etablerat sig som en av landets mest framträdande kortfilmsregissörer. Han inledde sitt yrkesliv som fotograf på olika dagstidningar, bland annat Expressen. Under slutet av 1990-talet lämnade han tidningsredaktionerna för att istället satsa på en karriär som fotokonstnär och filmregissör. Efter en rad uppmärksammade fotoprojekt regissörsdebuterade Assur 2006 med Den sista hunden i Rwanda. Filmen,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och stillbildsfotograf. Född Jens Niclas Nicolausson i Strömsunds kommun, Jämtland.

-

Jens Assur har under 2000- och 2010-talet etablerat sig som en av landets mest framträdande kortfilmsregissörer. Han inledde sitt yrkesliv som fotograf på olika dagstidningar, bland annat Expressen. Under slutet av 1990-talet lämnade han tidningsredaktionerna för att istället satsa på en karriär som fotokonstnär och filmregissör. Efter en rad uppmärksammade fotoprojekt regissörsdebuterade Assur 2006 med Den sista hunden i Rwanda. Filmen, som skrevs av Assur själv, skildrar två svenska journalisters arbete i Rwanda under folkmordet 1994 och blev en stor succé med en rad utmärkelser runtom i världen, däribland priset för bästa kortfilm vid den prestigefyllda festivalen i amerikanska Tribeca. Fem år senare följde Assur upp sin debut med Killing the Chickens to Scare the Monkeys som även den vann flertalet priser internationellt. Året därpå hade Assur dessutom äran att som första skandinav motta Sundance/NHK International Filmmakers Award i form av ett stipendium som en av framtidens mest lovande och intressanta filmskapare.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Festivalpris Park City 2012 Särskilda insatser Sundance/NHK International Filmmakers Award, Sundance Film Festival, USA

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?