Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör, animatör och manusförfattare (filmer från 2004). Född i Umeå.-"Man når de stora känslorna lättare med en femtio meter hög jätte…"Den magiska realismen i Johannes Nyholms långfilmsdebut Jätten (2016), en mäktig saga om en kortvuxen autistisk boulespelare med missbildat huvud och en gigant som får jorden att skälva, har hyllats av en enig kritikerkår.Konstnären, animatören och regissören Nyholm har erövrat världen med Sagan om den lilla dockpojken (2006), Dockpojken (2008), Las Palmas...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, animatör och manusförfattare (filmer från 2004). Född i Umeå.

-

"Man når de stora känslorna lättare med en femtio meter hög jätte…"

Den magiska realismen i Johannes Nyholms långfilmsdebut Jätten (2016), en mäktig saga om en kortvuxen autistisk boulespelare med missbildat huvud och en gigant som får jorden att skälva, har hyllats av en enig kritikerkår.

Konstnären, animatören och regissören Nyholm har erövrat världen med Sagan om den lilla dockpojken (2006), Dockpojken (2008), Las Palmas (2009) och Drömmar från skogen (2011). Han har gjort en musikgrupp av pizza, en ungkarlslya av dagismaterial, Döden av en siluett på en pinne och en stupfull chartertant av sin ettåring.

Dockpojken är ett nervvrak av modellera - en stånkande liten man med ett ansikte som ser ut som om det ska sprängas. Han svettas stora blå droppar och välter allt när han ska få dambesök, och i låtsasdokumentären Dockpojken vägrar en kulturreporter att hjälpa den desperata regissören ur en Dockpojken-dräkt.

Johannes Nyholm rör sig fritt mellan det realistiska och det fantastiska. Hans poetiska särart, milda humor och sällsynta förmåga att förena det frånstötande och det som väcker vår medkänsla har gett honom en mängd priser. Tre av hans filmer har valts till den prestigefyllda sektionen Quinzaine des Réalisateurs i Cannes, och hans verk har visats på Moderna Museet. Nyholm har gjort videor för grupper som The Little Dragon, The Soundtrack of Our Lives och The Hellacopters. Han är utbildad vid Chalmers, Valand, Konstfack (animation, Eksjö) och universiteten i Lund och Köpenhamn.

2017 vann Nyholms film Jätten en Guldbagge i kategorin Bästa film, vid samma gala fick Nyholm själv fick ta emot priset för bästa manus.

Nina Widerberg (2016), redigerad 2017-01-24

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa klippning Jätten
Guldbagge Stockholm 2017 Bästa manuskript Jätten
Festivalpris Sapporo 2012 Las Palmas (Filmmakers section grand Prix, Sapporo Short fest, Japan)
Sapporo 2012 Las Palmas (bästa klippning/Best editing på Sapporo Short Fest, Japan.
Pris Göteborg 2010 Göteborg Film Festivals Gyllene Draken

Insatser

Regi
Manus
Producent
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Animation
Roll
Samproducent
Kompletterande foto
Mixning
Grafisk design
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?