Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Sofia Marianne Ledarp i Hägersten, Stockholm.-Sofia Ledarp fick sin skådespelarutbildning vid teaterhögskolan i Luleå 1996-2000. Därefter har hon varit verksam vid ett antal teatrar, bl.a. Dramaten och Stockholms Stadsteater. Efter att ha medverkat i flera TV-produktioner gjorde hon sin långfilmsdebut i Hannes Holms Varannan vecka (2006). Året därpå spelade hon den kvinnliga huvudrollen i Den man älskar (Åke Sandgren, 2007) och fick för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född Sofia Marianne Ledarp i Hägersten, Stockholm.

-

Sofia Ledarp fick sin skådespelarutbildning vid teaterhögskolan i Luleå 1996-2000. Därefter har hon varit verksam vid ett antal teatrar, bl.a. Dramaten och Stockholms Stadsteater. Efter att ha medverkat i flera TV-produktioner gjorde hon sin långfilmsdebut i Hannes Holms Varannan vecka (2006). Året därpå spelade hon den kvinnliga huvudrollen i Den man älskar (Åke Sandgren, 2007) och fick för sin gestaltning av Lena, som slits mellan sin nuvarande man och sin gamla, våldsamma, kärlek, såväl en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll som priser vid filmfestivalerna i Köpenhamn och Genève. Därefter har hon bland annat medverkat i filmatiseringarna av Stieg Larssons Millenniumserie.

Martin Ohlsson (2013) 

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2008 Bästa kvinnliga huvudroll Den man älskar
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2008
Festivalpris Genève 2007 Den man älskar (bästa kvinnliga huvudroll/Tudor Award for the Best Actress' Performance, Cinema Tout Ecran, Genève, Schweiz)
Köpenhamn 2007 Den man älskar (bästa skådespelerska/best actress vid Köpenhamns filmfestival)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?