Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (6 st)

Roll
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Gävle, Gävleborg. -Eva Melander är uppvuxen i Gävle. Hon studerade på Teaterhögskolan i Malmö. Därefter syntes hon regelbundet på teaterscenen runtom i Sverige med bland andra Dramaten och Riksteatern. 2010 erkändes hon för sitt känslosamma porträtterande av moderskap i filmen Sebbe (Babak Najafi, 2010). Melanders insats i den omdebatterade filmen Flocken (Beata Gårdeler, 2016) resulterade i hennes första Guldbagge för...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare. Född i Gävle, Gävleborg.

-

Eva Melander är uppvuxen i Gävle. Hon studerade på Teaterhögskolan i Malmö. Därefter syntes hon regelbundet på teaterscenen runtom i Sverige med bland andra Dramaten och Riksteatern. 2010 erkändes hon för sitt känslosamma porträtterande av moderskap i filmen Sebbe (Babak Najafi, 2010). Melanders insats i den omdebatterade filmen Flocken (Beata Gårdeler, 2016) resulterade i hennes första Guldbagge för bästa kvinnliga biroll. Med Gräns (Ali Abbasi, 2019) fick hon möjligheten att göra sin hittills största roll som tullvakten Tina. Melander ökade 18 kilo i vikt för rollen och spenderade mer 4 timmar innan varje inspelning på att applicera en ansiktsmask. Trots hennes deformerade latexmask i ansiktet hyllades hon för sitt breda känsloregister i kropsspråk och ansiktsuttryck. Rollen som Tina gjorde att hon utöver internationell berömmelse vann en Guldbagge för bästa kvinnliga skådespelare. Efter hennes medverkan i Jon Blåheds Inland (2020) blev hon återigen nominerad för bästa kvinnliga biroll på Guldbaggegalan. Förutom Melanders framgångsrika roller i långfilmer har hon även gjort omtalade insatser i TV-serier som Modus (2015-) och Snöänglar (2021-). 2015 tilldelades hon även Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium för sina insatser som skådespelare. 

Elsa Forsman (2021)

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa kvinnliga biroll Inland
Guldbagge Stockholm 2019 Bästa kvinnliga huvudroll Gräns
Stockholm 2016 Bästa kvinnliga biroll Flocken

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?