Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Dansk regissör. Född i Köpenhamn.-Kathrine Windfeld gjorde entré i den danska filmvärlden redan som femåring, med en liten roll i Kære Irene (Christian Braad Thomsen, 1971). Hon utbildade sig på Polska filmskolan i Lódz 1990-1995 och på Northern Film School i Leeds 1994-1996. Därefter återvände hon till Danmark och regisserade ett antal kortfilmer parallellt med att hon arbetade som regiassistent på filmer och TV-serier som Örnen (2004-2006).Det var dock i Sverige och inte i Danmark som Windfeld gavs möjlighet att regissera en...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Dansk regissör. Född i Köpenhamn.

-

Kathrine Windfeld gjorde entré i den danska filmvärlden redan som femåring, med en liten roll i Kære Irene (Christian Braad Thomsen, 1971). Hon utbildade sig på Polska filmskolan i Lódz 1990-1995 och på Northern Film School i Leeds 1994-1996. Därefter återvände hon till Danmark och regisserade ett antal kortfilmer parallellt med att hon arbetade som regiassistent på filmer och TV-serier som Örnen (2004-2006).

Det var dock i Sverige och inte i Danmark som Windfeld gavs möjlighet att regissera en egen, längre produktion. Producenten Anna Croneman letade uttryckligen efter en kvinnlig regissör till en TV-serie i fyra avsnitt baserad på Hanne-Vibeke Holsts roman "Kronprinsessan" och gav jobbet till Windfeld. Kronprinsessan hade premiär i SVT 2006 och handlar om miljöaktivisten Charlotte Ekeblad, spelad av Alexandra Rapaport, som utses till miljöminister i en socialdemokratisk regering. Serien, som blev Windfelds stora genombrott som regissör, blev en tittarsuccé både i Sverige och Danmark och nominerades till en Emmy. 2008 hade Windfelds uppföljare Kungamordet, också baserad på en roman av Holst, premiär i SVT.

Nu tog karriären fart även i Danmark. Hon regisserade två avsnitt av TV-serien Sommer (2008-2009) och skulle framöver komma att arbeta med succéserier som Brottet (2007-2012) och Bron (2011-). 2009 kom hennes första långfilm, dramathrillern Flykten, om en kvinnlig journalist som kidnappas av en terrorgrupp i Afghanistan.

Parallellt fortsatte Windfeld att arbeta i Sverige. En tredje TV-serie om Charlotte Ekeblad, Drottningoffret, hade premiär på SVT 2010. Samma år regisserade hon två TV-filmer för TV4 om kommissarie Wallander, Wallander - indrivaren och Wallander - vittnet. Därefter fick Kathrine Windfeld ta sig an ännu en ikonisk litterär hjälte, agent Carl Hamilton, i den första Hamilton-filmen på 13 år: Hamilton - i nationens intresse (2012). Filmen blev en publiksuccé på bio med över en halv miljon besökare medan kritiken sträckte sig från "den bästa svenska actionfilmen genom tiderna" till "kalkonvarning." Windfeld fick inte regissera uppföljaren Hamilton - men inte om det gäller din dotter (Tobias Falk, 2012), något som hon uttalade sig kritiskt om.

I december 2014 hade Kathrine Windfeld precis avslutat arbetet med den danska TV-serien The Team, när hon hastigt insjuknade i cancer. Hon avled i februari 2015. Som regissör blir hon främst ihågkommen för sin hantverksskicklighet, sina effektiva, karaktärsdrivna TV-serier och för att hon i egenskap av långfilmsregissör verkade i genrer som traditionellt har dominerats av män.

Karoline Eriksson (2016)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?