Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Regi
Roll
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör, skådespelare och estradpoet.-Efter att ha fyndat två VHS-filmer på Rättviks marknad som ung tonåring fann Rojda Sekersöz att hon nog hellre ville bli regissör än skådespelare, som innan dess varit drömmen. Filmerna var Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000) och The Believer (Henry Bean, 2001), två väldigt olika filmer men med ett gemensamt tema om identitet och att finna sin plats i tillvaron. Under en tid då Rojda ibland kände sig ensam,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, skådespelare och estradpoet.

-

Efter att ha fyndat två VHS-filmer på Rättviks marknad som ung tonåring fann Rojda Sekersöz att hon nog hellre ville bli regissör än skådespelare, som innan dess varit drömmen. Filmerna var Billy Elliot (Stephen Daldry, 2000) och The Believer (Henry Bean, 2001), två väldigt olika filmer men med ett gemensamt tema om identitet och att finna sin plats i tillvaron. Under en tid då Rojda ibland kände sig ensam, bjöd filmerna in i henne i andra världar.

Rojda Sekersöz är född i Sverige, har kurdisk bakgrund, är uppvuxen i Botkyrka men flyttade till Dalarna som tioåring för att återvända till Stockholm under senare tonår. Den första kortfilmen var klar när hon var 15 år, vid 19 års ålder antogs hon till regiutbildningen vid Stockholms Dramatiska Högskola, som yngsta eleven någonsin. 2012 tog Sekersöz examen med novellfilmen Jungfrufärd, om verkligheten bakom Sveriges påstådda neutralitet under andra världskriget. Filmen baserades på verkliga händelser från 1940-talet, men speglar problem och händelser i dagens Sverige. Film som verktyg för att lyfta politiska och sociala frågor kändes självklart för Sekersöz. Att göra film handlar om att göra val, och Sekersöz menar att bra politisk film ska ifrågasätta men inte säga åt publiken vad de ska tro eller tycka: ”Idealet är att kunna underhålla folk samtidigt som man får dem att tänka efter.”

Filmskapandet kom tidigt in i Sekersöz’ liv, men innan dess hade hon sedan länge skrivit. Hon är verksam som estradpoet, även kallat spoken word, och är en del av poesinätverket Revolution Poetry som uppträtt i olika sammanhang, som musikfestivalen Way Out West, samt en återkommande medlem av Dramatens spoken word-ensemble.

2017 fick Rojda Sekersöz’ långfilmsdebut premiär. Dröm vidare kretsar kring Mirja som försöker hitta sin plats i samhället, hon kommer från ett sammansvetsat kompisgäng, men väljer en egen väg. Filmen kämpar med idén om att du kan bli vad du vill bara du vill det tillräckligt. ”Jag ville göra en film till mig själv, den jag har varit, och till gruppen vi gestaltar.”

Filmen utspelar sig i Alby, en förort till Stockholm, men undviker med både foto och bildspråk de klichéartade och missvisande representationer av miljonområden som Sekersöz menar genomgående återfinns i svensk film. Rojda är mer intresserad av att skildra klassfrågor än förorten i sig. En inspirationskälla i arbetet har varit den franska filmen Medan vi faller (Mathieu Kassovitz, 1995), om ett tumultartat dygn efter ett upplopp i en förort till Paris utifrån tre unga mäns perspektiv. Sekersöz menar att Dröm vidare på många sätt liknar den franska filmen i det att berättelserna är könsneutrala, båda filmerna hade kunnat berättas om och av män såväl som kvinnor.

Dröm vidare har fått mycket uppmärksamhet på grund av att alla rollfigurer är kvinnor, som knappt förhåller sig till män. Det finns inga rivaliserande killgäng eller några pojkvänner. I efterhand har Rojda Sekersöz upplevt att det är svårt att göra en film om unga kvinnor i 20-30årsåldern utan att folk tolkar det som – och kallar det för – en ungdomsfilm. ”Man läser dem som tonåringar för att de inte har barn eller en man.”
Även om detta inte var medvetna val från filmskaparnas sida, så har det blivit uppenbart när filmen har nått olika sorters publik. ”Det är intressant, eftersom det säger något om hur ohälsosamt vana vi är vid att se kvinnor förhålla sig till män på film.”

Efter sin långfilmsdebut har Rojda Sekersöz under sommaren 2017 debuterat som teaterregissör med pjäsen "Skuldsanering" av Martin Bengtsson. Rojda fortsätter att skriva poesi, samtidigt som hon har nya, hemliga filmprojekt på gång.

Freya Kilander (2017)

(Texten publicerades ursprungligen på Nordic Women in Film)

Utmärkelser

Årets nykomling Stockholm 2018

Insatser

Regi
Manus
Producent
Klippning
Roll
Assistent

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?