Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, producent, animatör och konstnär.-I Niki Lindroth von Bahrs filmer är det något konstigt med det välbekanta. Hon har beskrivit det som "ett försök att osäkra vardagen, eller visa på hur förrädisk vår känsla av trygghet kan vara."Hon bygger trappuppgångar, viker chipspåsar, riktar pälsöron och drar motorvägar, alla mycket mindre än man tror. I Simhall (2014), den tredje av hennes stop motion-animerade kortfilmer, moppar en avlägsen släkting till den utdöda gryningshästen golvet...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, manusförfattare, producent, animatör och konstnär.

-

I Niki Lindroth von Bahrs filmer är det något konstigt med det välbekanta. Hon har beskrivit det som "ett försök att osäkra vardagen, eller visa på hur förrädisk vår känsla av trygghet kan vara."

Hon bygger trappuppgångar, viker chipspåsar, riktar pälsöron och drar motorvägar, alla mycket mindre än man tror. I Simhall (2014), den tredje av hennes stop motion-animerade kortfilmer, moppar en avlägsen släkting till den utdöda gryningshästen golvet i ett duschrum. Hen har träningsdräkt och foppatofflor och rummet är så realistiskt att man inte inser att hen är liten som en Barbie-docka.

I Guldbaggenominerade Tord och Tord (2010), gjord efter katt- och apromansen En natt i Moskva (2008), liknar titelkaninerna dödsguden Anubis: långa nosar, upprättstående öron och kusligt rak hållning. Påklädda djur som rör sig som om någon lekte människor med dem i ett dockskåp. Men det är något djupt oroande med både dem och dockskåpet.

"[Mina idéer] springer ofta ur någon form av känsloläge som filmerna försöker fånga upp och spegla. Tord och Tord behandlar psykisk ohälsa och ensamhet och Simhall belyser den subjektiva känslan av ett svenskt välfärdssamhälle som långsamt krackelerar. Stämningen får högre dignitet än själva handlingen och ofta går den stick i stäv med vad du faktiskt ser."

På Göteborg Film Festival fick Lindroth von Bahr 2017 publikpriset och det stora kortfilmspriset Startsladden för stop motion-musikalen Min börda, där en callcenter-apa med post it-lappar på fingrarna sjunger om sin längtan. Min börda visas i Cannes-sektionen Quinzaine des réalisateurs i maj 2017.

Nina Widerberg (2017)

Utmärkelser

Festivalpris New York 2018 Min börda (bästa klippning / Best Editor, All Shorts Irvington Film Festival, USA)
Paris 2017 Min börda (bästa regissör / Best Director, Paris International Animation Film Festival, Frankrike)
Vila do Conde 2017 Min börda (bästa animation / Best Animation, Curtas, Vila do Conde, Portugal
Baden 2011 Tord och Tord (Best Story, Fantoche International Animation Festival, Schweiz)

Insatser

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Scenograf
Klippning
Animation
Redigering
Ljussättare
Rekvisita
Attributör
Rigger
Dockmakare
Dockförare
Grafisk design
Övrig medarbetare

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?