Innehållsförteckning

Grundfakta

Foto
Exekutiv producent
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Polsk fotograf (filmer från 2006) verksam i Sverige. Studier i filmfotografi vid Filmskolan i Łódź. Mottagare av Bo Widerberg-stipendiet 2016.-Ita Zbroniec-Zajt är en polskfödd fotograf som fått sin utbildning vid Filmskolan i Łódź. Sina första filmer gjorde hon också i Polen, men sedan 2011 har hon framför allt varit verksam i Sverige där hon bor sedan flera år. Fotot i en rad kortfilmer och långfilmsdebuten, Ronnie Sandahls Svenskjävel, 2014, väckte...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Polsk fotograf (filmer från 2006) verksam i Sverige. Studier i filmfotografi vid Filmskolan i Łódź. Mottagare av Bo Widerberg-stipendiet 2016.

-

Ita Zbroniec-Zajt är en polskfödd fotograf som fått sin utbildning vid Filmskolan i Łódź. Sina första filmer gjorde hon också i Polen, men sedan 2011 har hon framför allt varit verksam i Sverige där hon bor sedan flera år. Fotot i en rad kortfilmer och långfilmsdebuten, Ronnie Sandahls Svenskjävel, 2014, väckte uppmärksamhet och 2016 fick hon Bo Widerberg-stipendiet för sin "förmåga att fånga stämningar och närvaro och att i filmens flöde skapa stilsäkra bilder som blir bestående fotokonst."

Samma år stod hon för fotot i såväl Måns Månssons Yarden som Goran Kapetanović Min faster i Sarajevo, och bägge filmerna gav henne Guldbaggenomineringar. Yarden resulterade i att hon som första kvinnliga fotograf fick en Guldbagge i januari 2017.

Bengt Forslund (2018)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2017 Bästa foto Yarden
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2017 (delas ut av Svenska Filmakademin, 2016 års stipendium)
Guldbaggenominerad Stockholm 2017 Bästa foto Min faster i Sarajevo
Bo Widerberg-stipendiet Båstad 2016
Festivalpris Valletta 2016 Yarden (bästa foto / Best Cinematography, Valletta Film Festival, Malta)
Uppsala 2015 Flykting 532 (Juryns specialpris till film med bästa foto. 34:e Uppsala Internationella Kortfilmfestival, 2015.)

Insatser

Foto
Konstnärlig rådgivare
Exekutiv producent
Kameraoperatör
Övrig medarbetare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?