Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk regissör.-Ninja Thyberg fick pris i Cannes innan hon hade gått ut filmskolan. Hon gick regilinjen på Stockholms Dramatiska Högskola när hennes kortfilm Pleasure vann 2013 års Prix Canal+ i den prestigefulla kritikersektionen Semaine de la Critique. Två år senare fick hon priset Student Visionary Award på Tribeca-festivalen i New York med Catwalk (2015), en kortfilm om kläder och makt. Hon blev mordhotad för Pleasure, där en ung kvinnlig porrskådespelare stålsätter sig inför en krävande scen.Thyberg vill utforska...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör.

-

Ninja Thyberg fick pris i Cannes innan hon hade gått ut filmskolan. Hon gick regilinjen på Stockholms Dramatiska Högskola när hennes kortfilm Pleasure vann 2013 års Prix Canal+ i den prestigefulla kritikersektionen Semaine de la Critique. Två år senare fick hon priset Student Visionary Award på Tribeca-festivalen i New York med Catwalk (2015), en kortfilm om kläder och makt. Hon blev mordhotad för Pleasure, där en ung kvinnlig porrskådespelare stålsätter sig inför en krävande scen.

Thyberg vill utforska ämnen som kropp, makt, sexualitet och gruppdynamik - vilket hon gör i den halvtimmeslånga examensfilmen Girls and Boys (STDH 2015), där hon bytt könsroller och attribut på tjejerna och killarna i en högstadieklass, i Hot Chicks (2014), en kortfilm om fem luttrade tjejer som ska dansa i en musikvideo, samt i kortfilmen Hingsten (2016) där en tonårig hästtjej vill ha sin medelålders lärare. När Thyberg var sexton blev hon antiporraktivist, och intresset för strukturerna i sexindustrin ledde till studier i genusvetenskap, följda av en solid filmutbildning. Den första av hennes många kortfilmer är den fruktpornografiska Våt från 2009, ett verk som redan det ger prov på Ninja Thybergs oförvägenhet, originalitet och humor.

Nina Widerberg (2016)

Utmärkelser

1 km film Stockholm 2014 Hot Chicks

Insatser

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Klippning
Roll
Inspelningsledare
Rollsättare
Klippassistent

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?