Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Regi
Manus
Visa alla filmer
Utmärkelser

Beskrivning

Svensk konstnär, regissör, skådespelare och manusförfattare.-Anna Odell växte upp i Enskede i Stockholm och efter studier vid olika konstskolor hamnade hon till slut på Konstfack och det var genom sitt examensprojekt där 2009 som hon blev rikskänd över en natt. Som en del i examensverket "Okänd, kvinna 2009-349701", spelade hon såväl psykotisk som självmordsbenägen och tvångsomhändertogs av psykvården. Dagen efter avslöjades att hon i själva verket var frisk och att allt som hade inträffat var en del i ett konstprojekt som...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk konstnär, regissör, skådespelare och manusförfattare.

-

Anna Odell växte upp i Enskede i Stockholm och efter studier vid olika konstskolor hamnade hon till slut på Konstfack och det var genom sitt examensprojekt där 2009 som hon blev rikskänd över en natt. Som en del i examensverket "Okänd, kvinna 2009-349701", spelade hon såväl psykotisk som självmordsbenägen och tvångsomhändertogs av psykvården. Dagen efter avslöjades att hon i själva verket var frisk och att allt som hade inträffat var en del i ett konstprojekt som ville synliggöra problemen och maktstrukturerna inom den svenska psykvården. Odells konstverk fick enorm uppmärksamhet i media och hon fick utstå en hel del kritik. I domstol dömdes hon dessutom till dagsböter för oredligt förfarande. Fyra år senare var det dags för Odell att debutera som långfilmsregissör och manusförfattare samt skådespelare med långfilmen Återträffen. Filmen, som inspirerades av en riktig klassåterträff som Odell inte varit inbjuden till, fick ett lysande mottagande av den svenska kritikerkåren och vann Guldbaggar i kategorierna bästa film och bästa manuskript. Odell var även nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Även utomlands rönte Återträffen stor uppmärksamhet och den vann bl.a. priser på filmfestivalerna i Venedig och Bratislava. 

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2014 Bästa manuskript Återträffen
Guldbaggenominerad Stockholm 2014 Bästa kvinnliga huvudroll Återträffen
Stockholm 2014 Bästa regi Återträffen
Festivalpris Bratislava 2013 Återträffen (bästa kvinnliga skådespelare / Best Actress, International Film Festival Bratislava, Slovakien)

Insatser

Regi
Manus
Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?