Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelare och musiker. Född Edda Karin Hjartardóttir Magnason i Lövestads församling, Malmöhus län.-Edda Magnason växte upp på den skånska landsbygden och började redan som barn att spela piano och drömde om en karriär som konsertpianist. I tonåren började hon att skriva popmusik och några av hennes demospår gick att höra i Alexandra-Therese Keinings långfilm Hot Dog (2002). Under mitten av 2000-talet studerade Magnason vid Gotlands Tonsättarskola och 2010 släppte hon sitt självbetitlade debutalbum. Det var under...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare och musiker. Född Edda Karin Hjartardóttir Magnason i Lövestads församling, Malmöhus län.

-

Edda Magnason växte upp på den skånska landsbygden och började redan som barn att spela piano och drömde om en karriär som konsertpianist. I tonåren började hon att skriva popmusik och några av hennes demospår gick att höra i Alexandra-Therese Keinings långfilm Hot Dog (2002). Under mitten av 2000-talet studerade Magnason vid Gotlands Tonsättarskola och 2010 släppte hon sitt självbetitlade debutalbum. Det var under en föreställning på Södra Teatern året därpå som hon blev upptäckt av en bekant till en person som ingick i teamet till den kommande filmen om Monica Zetterlund. Trots att Magnason inte hade någon som helst skådespelarerfarenhet, och regissören Per Fly uttryckt önskemål om att han ville se en skådespelare och inte artist som Zetterlund, så övertygade hon så pass mycket i provfilmningarna att hon fick rollen. Det skulle visa sig att det var en korrekt satsning då Magnason hyllades av en enig kritikerkår i samband premiären för Monica Z hösten 2013. I december samma år utsågs hon även till en av Europas tio ”Shooting Stars” av European Film Promotion.

Martin Ohlsson (2013)

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2014 Bästa kvinnliga huvudroll Monica Z

Insatser

Musik
Roll
Sångare

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?