Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Manus
Roll
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk skådespelare och manusförfattare. Född Ester Sofia Margareta Bohm på Mattön nära Gysinge, Österfärnebo, Gästrikland. Död i Stockholm.-Ester Julin var manusförfattare till flera av de filmer som utgjorde den svenska filmens första guldålder.Julin kom från teatern och gjorde debut som filmskådespelare samma år och med samma film som Mauritz Stiller. Den tyranniske fästmannan regisserades även av Stiller och kom 1912, samma år som Stiller och Sjöström skrev kontrakt med Svenska Bio, sedermera Svensk...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare och manusförfattare. Född Ester Sofia Margareta Bohm på Mattön nära Gysinge, Österfärnebo, Gästrikland. Död i Stockholm.

-

Ester Julin var manusförfattare till flera av de filmer som utgjorde den svenska filmens första guldålder.

Julin kom från teatern och gjorde debut som filmskådespelare samma år och med samma film som Mauritz Stiller. Den tyranniske fästmannan regisserades även av Stiller och kom 1912, samma år som Stiller och Sjöström skrev kontrakt med Svenska Bio, sedermera Svensk Filmindustri. Stiller och Julin hade agerat i samma roller i scenversionen av förlagan, Gustaf von Numers "Bakom Kuopio", på Lilla Teatern i Stockholm. Deras samarbete fortsatte genom åren, oftast med Julin i rollen som manusförfattare.

Under 1910-talet intervjuades Julin i den svenska filmpressen om sitt arbete inom filmen. Ingen särskild poäng gjordes av att hon var kvinnlig manusförfattare. Det verkar dock som om flera av hennes insatser som manusförfattare är svåra att fastställa eftersom hon inte alltid fick sitt namn med i förtexterna. Tillsammans med Stiller skrev hon manus under pseudonymen Alexander Vichetos. Hon skrev tillsammans med regissören manus till den allra första filmatiseringen av ett verk av Selma Lagerlöf: Tösen från Stormyrtorpet (Victor Sjöström, 1917), likaså Karin Ingmarsdotter (Victor Sjöström, 1920).

För originalmanuset till Carolina Rediviva (Ivan Hedqvist, 1920), som delvis spelades in i hennes barndomstad Uppsala, fick Julin mycket beröm: "Ester Julin hör tydligen till dem som kan sin sak; hon har både humor och känsla och dessutom en särdeles god uppfattning av vad som gör sig på den vita duken" skrev DN:s recensent efter filmens premiär på Röda Kvarn.

Under 1920-talet frilansade Julin för olika mindre filmbolag, som Svensk Örnfilm och Petschler-film. Hon ägnade sig främst åt landsbygdsdramer och gjorde sedan regidebut med Lyckobarnen (1927), en långfilm om fem föräldralösa barn som ger sig ut på landsvägarna för att undvika att hamna på fattighuset. Filmen spelades till stora delar in i Gysinge i Gästrikland under sommaren 1926. Den visades som jullovsmatiné och är i dag förlorad. Ester Julin dog några år senare i TBC.

Mikaela Kindblom (2013)

Insatser

Grupper

E.V. Juhlström
Alexander Vichetos (Författarkollektiv.)

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?