Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Alternativnamn
Roll

Beskrivning

Finlandssvensk skådespelerska. Född Edith Alma Frederika Lundberg i Helsingfors, Finland. Kom till Sverige 1914. Död i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Hon utbildades vid Anton Francks teaterskola i Helsingfors och var därefter verksam vid Folkteatern och Svenska Teatern i samma stad innan hon kom till Sverige och Intima Teatern, där hon fick sitt genombrott 1915 som en hetlevrad revolutionskvinna i Attentatet. Senare var hon verksam vid Svenska Teatern i Stockholm och gjorde även gästspel hos Gösta Ekman på Vasateatern. Efter giftermål med Victor...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Finlandssvensk skådespelerska. Född Edith Alma Frederika Lundberg i Helsingfors, Finland. Kom till Sverige 1914. Död i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.

Hon utbildades vid Anton Francks teaterskola i Helsingfors och var därefter verksam vid Folkteatern och Svenska Teatern i samma stad innan hon kom till Sverige och Intima Teatern, där hon fick sitt genombrott 1915 som en hetlevrad revolutionskvinna i Attentatet. Senare var hon verksam vid Svenska Teatern i Stockholm och gjorde även gästspel hos Gösta Ekman på Vasateatern. Efter giftermål med Victor Sjöström 1922 försvann hon från scen och film.

Erastoff var en av de markanta profiler som genom sin utstrålning bar upp den klassiska svenska stumfilmen, frarmför allt i roller som kraftfulla kvinnor i filmer som Berg-Ejvind och hans hustru (1918) eller storbondedottern Kyllikki i Sången om den eldröda blomman (1919). Enligt Gustaf Collijn var hon en av de mest temperamentsfulla och mångsidiga skådespelerskor som Sverige ägt.

Hon var gift 1922 med Victor Sjöström och mor till skådespelerskan Guje Sjöström, senare Lagerwall.

P O Qvist (2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?