Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1914-1954). Född Katarina Margareta Elisabet Edwertz i Vårdinge, Stockholms län, död på Höstsol i Täby. Gift med regissören Gustaf Molander 1910-19, med skådespelaren Lars Hanson 1922-65. Hon blev tidigt intresserad av att skådespela. I sin tidigaste ungdom hängde hon gärna på teatern för att få en chans att få vara med. Detta dröjde ett tag men 1908 gjorde hon efter studier för Julia Håkansson sin debut vid Östermalms-teatern som ung gosse (!) i stycket De små landstrykarna. Därefter kom hon att bli verksam vid Vasateatern och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelerska (filmroller 1914-1954). Född Katarina Margareta Elisabet Edwertz i Vårdinge, Stockholms län, död på Höstsol i Täby. Gift med regissören Gustaf Molander 1910-19, med skådespelaren Lars Hanson 1922-65. Hon blev tidigt intresserad av att skådespela. I sin tidigaste ungdom hängde hon gärna på teatern för att få en chans att få vara med. Detta dröjde ett tag men 1908 gjorde hon efter studier för Julia Håkansson sin debut vid Östermalms-teatern som ung gosse (!) i stycket De små landstrykarna. Därefter kom hon att bli verksam vid Vasateatern och Östermalms-teatern. Hon spelade i Helsingfors under ett par år från hösten 1909, där hon även gifte sig med regissören Gustaf Molander, innan hon återkom till Stockholm och Intima Teatern. Där blev hon tillfrågad av Mauritz Stiller om hon var intresserad att filma men hon var mycket tveksam. Men sedan planerade hon att göra en studieresa till Tyskland och för att finansiera denna accepterade hon till sist Stillers anbud. Hon fann filmarbetet mer intressant och givande än hon föreställt sig. Hon kom att bli en av Stillers ledande komedienner och kom i sina roller i t.ex. Kärlek och journalistik (1916), Thomas Graalfilmerna, Thomas Graals bästa film (1917) och Thomas Graals bästa barn (1917) och Erotikon (1920) att med sin friska och otvungna spelstil i mycket bli en sinnebild för den moderna, unga och emanciperade kvinnan. Senare gjorde hon mer dramatiska filmroller som huvudpersonen i Synnöve Solbakken (1919) och i Fiskebyn (1920). Efter skilsmässan från Gustaf Molander kom hon att 1918-1922 turnera med Lars Hanson, som hon senare gifte sig med. Paret kom att betraktas som något av superidoler av den tidens teaterpublik. Hon gjorde även ett gästspel vid Lorensbergs-Teatern 1921-22. Under några år vid slutet av 1920-talet var hon inaktiv som skådespelare då hon följde med sin man Lars Hanson till Hollywood. Återkommen till Sverige var hon engagerad vid Dramaten mellan 1931 och 1937 då hon lämnade teatern för gott. 1954 gjorde hon en tillfällig comeback i svensk film i Hasse Ekmans Gabrielle. 1934 erhöll hon den kungliga medaljen Litteris et artibus.(2004)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?