Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (69 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1915-1948). Född Wanda Rothgardt i Stockholm. Hon var dotter till skådespelaren Bror Gustaf Rothgardt och sångerskan Edla Rothgardt-Hamberg. Hon gjorde redan som tolvåring scendebut i På de anklagades bänk på Svenska Teatern i Stockholm samtidigt som hon spelade skolteater vid Almquistska skolan. Då hade hon redan debuterat i barnroller på film i Stillers Hans hustrus förflutna (1915) och Mästertjuven samt Sjöströms Dödskyssen (1916). Så småningom försökte hon komma in...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1915-1948). Född Wanda Rothgardt i Stockholm.

Hon var dotter till skådespelaren Bror Gustaf Rothgardt och sångerskan Edla Rothgardt-Hamberg. Hon gjorde redan som tolvåring scendebut i På de anklagades bänk på Svenska Teatern i Stockholm samtidigt som hon spelade skolteater vid Almquistska skolan. Då hade hon redan debuterat i barnroller på film i Stillers Hans hustrus förflutna (1915) och Mästertjuven samt Sjöströms Dödskyssen (1916).

Så småningom försökte hon komma in vid Dramatens elevskola men misslyckades. Hon lyckades dock 1923 få ett engagemang vid Helsingborgs stadsteater, där hon genast fick betydande roller som t.ex. Anna i Värmlänningarna. 1926 kom hon till Lorensbergsteatern i Göteborg och senare till Folkteatern i samma stad. Via en tid vid Dramaten och vid Riksteatern kom hon åter 1936 till Göteborg och stadsteatern där hon förblev till sin bortgång och räknades som en av teaterns förnämsta krafter.

Hon kan närmast beskrivas som mycket varm, naturlig och innerlig men också brinnande intensiv. Något som inte minst framgår av hennes kanske främsta filmroll som den döda och sedan återuppväckta bondmoran i Gustaf Molanders version av Kaj Munks Ordet (1943). Dessvärre kom hon att i alltför liten grad utnyttjas av svensk film, möjligen beroende på att hon större delen av sin karriär verkade i Göteborg. Mot slutet av sitt liv kom ännu en minnesvärd filmroll som modern i Gustaf Molanders Eva (1948).

Hon var gift med skådespelaren Semmy Friedmann och mor till skådespelerskan Jane Friedmann.

P O Qvist (2004)

Utmärkelser

Charlie Stockholm 1944 Ordet (roll)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?