Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Svensk regissör (filmer 1919-1946), skådespelare (filmroller 1917-1958). Född Rune Wilhelm Carlsten i Stockholm. Scendebut 1910. Far till Rolf Carlsten. Gift med skådespelerskan Dora Söderberg. Död i Täby.-Filmindustri AB Skandia bildades 1918, och redan från början kontrakterades John W. Brunius som bolagets huvudregissör. Skandias andre huvudregissör var till en början Carl Barcklind. Men då dennes Strindberg-filmatisering Hemsöborna (1919) blev något av ett misslyckande, kontrakterades istället filmens huvudrollsinnehavare Rune...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör (filmer 1919-1946), skådespelare (filmroller 1917-1958). Född Rune Wilhelm Carlsten i Stockholm. Scendebut 1910. Far till Rolf Carlsten. Gift med skådespelerskan Dora Söderberg. Död i Täby.

-

Filmindustri AB Skandia bildades 1918, och redan från början kontrakterades John W. Brunius som bolagets huvudregissör. Skandias andre huvudregissör var till en början Carl Barcklind. Men då dennes Strindberg-filmatisering Hemsöborna (1919) blev något av ett misslyckande, kontrakterades istället filmens huvudrollsinnehavare Rune Carlsten att regissera Skandias nästa film, Bjørnstjerne Bjørnson-filmatiseringen Ett farligt frieri. Carlstens regidebut spelades in sommaren 1919, i Långängen-ateljéerna och på plats vid Hardangerfjorden i Norge. Filmen censurgranskades av Statens biografbyrå den 18 december 1919 (filmen passerade utan klipp och blev barntillåten) och hade sin urpremiär i Stockholm och Göteborg på annandag jul. 

Bara dagen efter premiären av Ett farligt frieri upphörde Filmindustri AB Skandia som ett självständigt bolag. På inititativ av Svenska Biografteatern fusionerades bolagen och bildade AB Svensk Filmindustri, och såväl Brunius som Carlsten följde med in i det nya bolaget. Carlsten regisserade ett antal filmer för Svensk Filmindustri under första hälften av 1920-talet, innan han återvände till teatern. Under 1930- och 40-talen var han mer anlitad som skådespelare än som regissör inom filmen, men hans Hjalmar Söderberg-filmatiseringar Doktor Glas (1942) och Den allvarsamma leken (1945) står sig väl än idag.

Jon Wengström (2010)

Insatser

Regi
Manus
Klippning
Roll

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?