Innehållsförteckning

Grundfakta

Alternativnamn
Förtexter
Textdesign
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk text- och förtextdesigner (filmer från 1920-1960) och konstnär. Född Alva Lindbohm i Kvillinge, Östergötlands län. Död i Adolf Fredriks församling, Stockholm.-Alva Lundin var konstnär och engagerades av Svensk Filmindustri som mellantextdesigner till Herr Arnes pengar 1919. Året därpå, då hon gjorde mellantexterna till Mauritz Stillers Erotikon, bidrog hon med sina eleganta textvinjetter till denna films ryktbarhet och klassikerstatus som modernt ironisk kärlekskomedi. Hon fortsatte att arbeta för SF som mellantext- och...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk text- och förtextdesigner (filmer från 1920-1960) och konstnär. Född Alva Lindbohm i Kvillinge, Östergötlands län. Död i Adolf Fredriks församling, Stockholm.

-

Alva Lundin var konstnär och engagerades av Svensk Filmindustri som mellantextdesigner till Herr Arnes pengar 1919. Året därpå, då hon gjorde mellantexterna till Mauritz Stillers Erotikon, bidrog hon med sina eleganta textvinjetter till denna films ryktbarhet och klassikerstatus som modernt ironisk kärlekskomedi. Hon fortsatte att arbeta för SF som mellantext- och förtextdesigner och blev en av de flitigaste och minst kända filmarbetarna i svensk filmhistoria. När ljudfilmen kom blev förtexterna mer strömlinjeformade och mer genremässigt anpassade, vilket reducerade förtextdesignerns konstnärliga möjligheter. Förtexterna var generellt sett utformade med sirlig text på kartonger som övertonades eller rullades neråt och Alva Lundins förtexter följde ofta den mallen.

Under 1940-talet börjar förtexterna att lämna kartongstadiet och tilläts ett större konstnärligt svängrum. Detta märks t.ex. i Hasse Ekmans Banketten (1948) och i Ingmar Bergmans Törst (1949) där förtexterna läggs direkt på en rörlig bild. Ibland kunde förtexterna även skapa en kommentar till den kommande filmen, som i Alf Sjöbergs Fröken Julie (1951).

Alva Lundin har kallats "nestorn bland svenska filmkalligrafer" och hon arbetade med i stort sett alla verksamma regissörer under studioerans storhetstid. Hon anlitades även av de flesta av dåtidens verksamma filmbolag, som t.ex. Terrafilm, Sandrews och Nordisk Tonefilm. Hon var oerhört produktiv och mellan 1919 och 1960 skapade hon förtexter åt närmare 500 långfilmer, plus ett stort antal informations- och dokumentärfilmer. I Alva Lundins imponerande meritlista återfinns de flesta av den svenska filmens klassiker, som Gustaf Molanders En stilla flirt (1934) och Intermezzo (1936), Gustaf Edgrens Driver dagg, faller regn (1946), Hasse Ekmans Fram för lilla Märta (1945) och Flicka och hyacinter (1950), Arne Mattssons Hon dansade en sommar (1951) samt Ingmar Bergmans Gycklarnas afton (1953).

Ingmar Bergman, som hade svårt för de traditionella förtexterna, anlitade Alva Lundin endast till fyra av sina långfilmer. Dock gav han Alva Lundin ansvaret för designen av de nio reklamfilmer som han gjorde för tvålmärket Bris 1951-1953. Alva Lundins sista film som förtextdesigner var 1960 för kortfilmen Nybyggarna i Faxälven, en dokumentärfilm om bäverbeståndet i Ångermanland.

Mikaela Kindblom (2011)

Insatser

Förtexter
Textdesign
Övrig medarbetare
Förtext

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?