Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (8 st)

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1920-1968, scendebut 1917). Född Karl Gustaf Lövås i Floda, Södermanlands län, död i Västerleds församling, Stockholm. Han gjorde 1917 sin debut i en revy hos Anna Lundberg i Helsingborg och medverkade sedan 1918-1919 i turnéer hos Adolf Blom och Hildi Waernmark. Han kom sedan till Axel Engdahl i Göteborg och vidare vid Folkteatern i samma stad. Därefter spelade han vid olika Stockholmsscener som Folkteatern, Kristallsalongen, Södra Teatern och Folkets Hus samt hos Ernst Rolf. Han var en utpräglad revykomiker med specialisering på...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1920-1968, scendebut 1917). Född Karl Gustaf Lövås i Floda, Södermanlands län, död i Västerleds församling, Stockholm.

Han gjorde 1917 sin debut i en revy hos Anna Lundberg i Helsingborg och medverkade sedan 1918-1919 i turnéer hos Adolf Blom och Hildi Waernmark. Han kom sedan till Axel Engdahl i Göteborg och vidare vid Folkteatern i samma stad. Därefter spelade han vid olika Stockholmsscener som Folkteatern, Kristallsalongen, Södra Teatern och Folkets Hus samt hos Ernst Rolf.

Han var en utpräglad revykomiker med specialisering på parodiska nummer. På film blev han som lanthandlaren Sjökvist från 1949 fram till 1968 emellertid mest känd som Åsa-Nisses ständige vedersakare, en i grund och botten ganska tragikomisk figur som i slutet alltid drar det kortaste strået när han blir överlistad av sin antagonist och lika ständigt gäckad i sina erotiska förhoppningar om yngre kvinnor som kommit i hans väg. Han hade en stor förmåga att uttrycka både glädje och sorg genom sitt karaktäristiska och uttrycksfulla minspel. Hans mer vassa och satiriska framtoning som revyartist kan däremot t.ex. beskådas i kommunisternas valfilm från 1948 Känn dej som hemma.

P O Qvist (2004)

Insatser

Roll

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?