Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

 Svensk skådespelare (teater-, film- och TV-roller 1904-1970). Född Julia Carolina Carlsson i Lovö, Stockholm. Död i Malmö. - Jullan Kindahl debuterade 1904 som balettflicka på anrika Kristallsalongen på Djurgården i Stockholm. Hon hade ingen regelrätt skådespelarutbildning men lärde sig yrket genom roller i uppsättningar av olika teatersällskap där hon spelade mot bl.a. Harriet Bosse och Victor Sjöström. 1913 gifte hon sig med skådespelaren och komikern Arvid Kindahl som hon träffat under en turne i Finland. Kindahl...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

BeskrivningSvensk skådespelare (teater-, film- och TV-roller 1904-1970). Född Julia Carolina Carlsson i Lovö, Stockholm. Död i Malmö.

-

Jullan Kindahl debuterade 1904 som balettflicka på anrika Kristallsalongen på Djurgården i Stockholm. Hon hade ingen regelrätt skådespelarutbildning men lärde sig yrket genom roller i uppsättningar av olika teatersällskap där hon spelade mot bl.a. Harriet Bosse och Victor Sjöström. 1913 gifte hon sig med skådespelaren och komikern Arvid Kindahl som hon träffat under en turne i Finland.

Kindahl hade under sin långa karriär stora framgångar, främst inom teatern. 1922 engagerades hon till Hippodromen i Malmö för att spela i pjäsen "Hemslavinnor". Hon stannde på Hipp i 20 år. Därefter arbetade hon på Malmö Stadsteater, bl.a. med Ingmar Bergman i en kritikerrosad uppsättning av Kafkas "Slottet".

På film fick hon, inte alltid men ofta, roller av typen bestämda hushållerskor med skinn på näsan, s.k. rivjärn. Kvinnor som stod för rättvisa och som kunde läxa upp husbonden, unga söner och överklassens representanter när så var befogat.

Hennes filmkarriär sträckte sig från 1923 till 1970. I många av filmerna spelade hon mot Edvard Persson och tillsammans med honom sjöng hon ofta. En del av sångerna finns bevarade på skiva. Hon är också med i Bergmanfilmerna Sommarnattens leende, där hon spelar kokerska, och i Smultronstället, där hon gör rollen som Isak Borgs (Victor Sjöström) hushållerska.

På scenen fick Jullan Kindahl dock mer mångfacetterade roller än på vita duken. I eftermälet talas det om att hennes register omfattade mer än vardagsrealism och att hon behärskade ytterligheter som fars och stor dramatik. Att hon i tal och aktion lyckades förmedla också intellektuellt krånglig dramatik.

Marika Junström (2015)

Insatser

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?