Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (15 st)

Beskrivning

Skådespelare och regissör (filmroller 1926-1957). Född i Halmstad, död i Malmö.1925 var han elev hos Torsten Hammarén när denne verkade vid Helsingborgs stadsteater och 1926 debuterade han i Nationalmonumentet. Hösten samma år kom han till Göteborg och Lorensbergsteatern och fortsatte där när denna ombildades till stadsteatern. Under Göteborgstiden gästspelade han bl.a. vid Dramaten och mot slutet av 1930-talet spelade han friluftsteater i Malmö. Under samma tid regisserade han en halvprofessionell kortfilm Terror (1940). 1953 återkom han till Skåne...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare och regissör (filmroller 1926-1957). Född i Halmstad, död i Malmö.

1925 var han elev hos Torsten Hammarén när denne verkade vid Helsingborgs stadsteater och 1926 debuterade han i Nationalmonumentet. Hösten samma år kom han till Göteborg och Lorensbergsteatern och fortsatte där när denna ombildades till stadsteatern. Under Göteborgstiden gästspelade han bl.a. vid Dramaten och mot slutet av 1930-talet spelade han friluftsteater i Malmö. Under samma tid regisserade han en halvprofessionell kortfilm Terror (1940). 1953 återkom han till Skåne och Malmö stadsteater där han blev chef för elevskolan.

På film gjorde han några mycket pregnanta biroller, bl.a. hos Ingmar Bergman som den hotfulle åklagaren i Det regnar på vår kärlek (1946), modedirektör i Kvinnodröm (1955) och skräckslagen köpman i Det sjunde inseglet (1957). Bergman anser att han var en mycket stor skådespelare och då inte bara i fysisk bemärkelse. Trots sin väldiga kroppshydda kunde han verka med mycket små medel och ändå samtidigt odla en unik yvig spelstil. När han regisserade sig själv i huvudrollen i filmen Skåningar (1944) kom detta yppiga till mycket tydligt uttryck. Han uppträdde även i radio som vardagsfilosof i serien Vardagsmorgon.

1956 erhöll han Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?