Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk animatör, fotograf och målare. Född Arvid Petrus Olaus Olson i Ovanåker, Hälsingland. Död i Sankt Görans församling, Stockholm.-Arvid Olson var en av pionjärerna inom den svenska reklamfilmen och en av svensk films allra första animatörer. Hans stil är lätt att känna igen på den expressiva, elastiska animationen med sinne för slapstick och visuell humor. Ibland kan hans figurer påminna om Disneys, vilket är märkligt med tanke på att Olsons animationer visades på bio långt före Disneys filmer kom till Sverige. Olson studerade konst på Valand...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk animatör, fotograf och målare. Född Arvid Petrus Olaus Olson i Ovanåker, Hälsingland. Död i Sankt Görans församling, Stockholm.

-

Arvid Olson var en av pionjärerna inom den svenska reklamfilmen och en av svensk films allra första animatörer. Hans stil är lätt att känna igen på den expressiva, elastiska animationen med sinne för slapstick och visuell humor. Ibland kan hans figurer påminna om Disneys, vilket är märkligt med tanke på att Olsons animationer visades på bio långt före Disneys filmer kom till Sverige. Olson studerade konst på Valand för Carl Wilhelmson och han antogs därefter på Konstnärsförbundets tredje skola där han studerade samtidigt med bl.a. Isaac Grünewald. Han hade sin första utställning i Umeå 1915. Därefter började han arbeta som reklamtecknare och i början av 1920-talet gjorde han sina första animerade reklamfilmer.

1925 föreslog han för Svensk Filmindustris ledning att man skulle visa reklamfilm på bio före ordinarie bioprogram. Efter ett experiment på biografen Palladium i Stockholm där Olson visade en reklamfilmskavalkad som han själv hade producerat, bestämde sig SF för att satsa på reklamfilm och började visa korta, gärna animerade reklamfilmer som förfilmer på sina biografer. Olsons reklamfilmsproduktion blev med åren både stor, rikt varierad och mycket uppskattad. Hans produktion kom att omfatta hundratals reklamfilmer och animerade sekvenser samt även reklam- och filmaffischer för en mängd olika svenska företag och organisationer.

Olson var tidigt nyfiken på både ljudfilm och färgfilm och 1932 gjorde han den första svenska animerade ljudfilmen, Kronans Månförmörkelse. Hans reklamfilm för läkemedlet Samarin från 1934 blev mycket populär, särskilt som den även kan räknas som en av svensk films första politiska satirer. Olson gjorde även roliga och tekniskt innovativa reklamfilmer för Postsparbanken, t.ex. de fartfyllda stumfilmerna Cykelpump och Polisen, ljudfilmen Förvara pengar där animation och levande bilder alternerade, samt kortfilmsserien Om sparsamhet där han använde både färgfilm, collageteknik och stop-motion-teknik. Under 1930-talet medverkade Olson som animatör på flera valfilmer för socialdemokraterna, som t.ex. Bonde och arbetare (Weyler Hildebrand, 1930) och Ropet från de två polerna (Ragnar Westfelt, 1930). Han bidrog även med en animerad sekvens i Fridolf Rhudin-filmen Kronans kavaljer (Gustaf Edgren, 1930) och med förtexterna till revyfilmen Brokiga blad (Valdemar Dalquist och Edvin Adolphson, 1931). Med tiden lämnade Olson filmkarriären bakom sig och återgick till måleriet.

Mikaela Kindblom (2011)

-

http://filmarkivet.se visas Olsons reklamfilmer för Samarin och Fyffes bananer.

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?