Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Sångare, sångtextförfattare, skådespelare (filmroller 1929-1947). Född John Wilhelm Aristarkus Hagberg i Östersund, Jämtland, död i Adolf Fredriks församling, Stockholm.Efter en tid som journalist i Östersund övergick John Wilhelm Hagberg till sångarbanan och blev på 1920-talet en populär kuplettsångare i revyfacket och tillhörde bl.a. Ernst Rolfs sällskap. Det var Hagberg som brukade få rycka in i stället för Rolf, när denne var sjuk eller tillfälligtvis gett sig ut på resa. Mot slutet av decenniet började han sjunga in skivor och blev en av landets...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Sångare, sångtextförfattare, skådespelare (filmroller 1929-1947). Född John Wilhelm Aristarkus Hagberg i Östersund, Jämtland, död i Adolf Fredriks församling, Stockholm.

Efter en tid som journalist i Östersund övergick John Wilhelm Hagberg till sångarbanan och blev på 1920-talet en populär kuplettsångare i revyfacket och tillhörde bl.a. Ernst Rolfs sällskap. Det var Hagberg som brukade få rycka in i stället för Rolf, när denne var sjuk eller tillfälligtvis gett sig ut på resa. Mot slutet av decenniet började han sjunga in skivor och blev en av landets populäraste grammfonsångare och folkparksartister. Hagbergs genre var den glada visan och kupletten, och han var med om att lansera sådana succéer som "I en grönmålad båt", "Kan du vissla, Johanna" och "Två små fåglar på en gren". Drog sig tillbaka från artistlivet i början av 1940-talet och flyttade till Dalarna, där han bl.a. förestod en egen danssalong. På 1950-talet upplevde han en ny vår efter comeback i ett radioprogram och medverkade även i flera tv-program och sjöng in nya skivor, bl.a. en visa med egen text till en Rolf Degerman-melodi, "Spänn ej upp paraplyt för'n det regnar". Populärauktorn Hagberg hade varit aktiv redan på 1930-talet, då han ibland var med och skrev visor till sin egen repertoar t.ex. "Totalisatorn" till musik av Karl Wehle och "Jämt får man skämmas för släkten".

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?