Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Regi
Regiassistent
Visa alla filmer

Beskrivning

Svensk regissör, regiassistent och filmskribent. Född Gustaf Bertil Hellström i Örebro, Närke. Död i Matteus församling, Stockholm.-Gösta Hellström är en av den svenska filmhistoriens tragiskt i förtid avlidna. Han hann aldrig infria de löften som förbands med hans vitala insteg i filmproduktionen.Hellström började sin bana som journalist på Värmlands Folkblad och fick 1927 anställning på Göteborgs-Posten där han framför allt skrev om film, vilket ledde till flera utlandsreportage. Han skrev samtidigt i Filmjournalen och rapporterade...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör, regiassistent och filmskribent. Född Gustaf Bertil Hellström i Örebro, Närke. Död i Matteus församling, Stockholm.

-

Gösta Hellström är en av den svenska filmhistoriens tragiskt i förtid avlidna. Han hann aldrig infria de löften som förbands med hans vitala insteg i filmproduktionen.

Hellström började sin bana som journalist på Värmlands Folkblad och fick 1927 anställning på Göteborgs-Posten där han framför allt skrev om film, vilket ledde till flera utlandsreportage. Han skrev samtidigt i Filmjournalen och rapporterade där om den unga sovjetiska filmen liksom om andra moderna filmfenomen. 1929 blev han ordförande för Göteborgs filmstudio och blev snart något av en nationell samordnare av filmimport för studentfilmstudiorörelsen. Han anställdes 1931 av Svensk Filmindustri som regiassistent åt Gustaf Molander i produktionen av En natt. Samma år skrev han och regisserade den experimentella kortfilmen Tango. 1932 regisserade han med Elis Ellis långfilmen Sten Stenson Steen från Eslöv på nya äventyr. Under hösten insjuknade han hastigt i tuberkulos och avled i december 1932, en månad efter premiärvisningen av Tango.

Hellström var under en intensiv period en entusiastisk introduktör av nya idéer om film. Hans syn på den sovjetiska montagefilmen präglade insatserna i En natt, och i Tango fick han möjlighet att helt styra estetiken och berättandet. Här kunde han arbeta med djärva bildvinklar och ett elliptiskt filmberättande. Design och tematik andades modernitet och urbanitet, fjärran från de miljöer som annars präglade mycket av den svenska filmen. När han rycktes bort, bara 24 år gammal, sörjdes han påtagligt i offentligheten. Kritikern Stig Almqvist sade senare till och med att han hade hoppats på en svensk Wilder eller Siodmak.

Lars Gustaf Andersson (2014)

Insatser

Regi
Manus
Regiassistent

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?