Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Ernst Johan Hilmer Ekdahl i Stockholm. Död i Oscars församling, Stockholm. I filmbranschen från 1912.-Hilmer Ekdahl var verksam inom filmproduktionen redan på stumfilmstiden, främst som kopist på laboratoriet, men det var först när ljudfilmen kom som han började fotografera. Hemslavinnor, 1933, med Dagmar Ebbesen blev den första framgången och sedan Schamyl Bauman upptäckt honom och gjort honom till sin favoritfotograf under perioden 1938-1946 var hans lycka...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk fotograf. Född Ernst Johan Hilmer Ekdahl i Stockholm. Död i Oscars församling, Stockholm. I filmbranschen från 1912.

-

Hilmer Ekdahl var verksam inom filmproduktionen redan på stumfilmstiden, främst som kopist på laboratoriet, men det var först när ljudfilmen kom som han började fotografera. Hemslavinnor, 1933, med Dagmar Ebbesen blev den första framgången och sedan Schamyl Bauman upptäckt honom och gjort honom till sin favoritfotograf under perioden 1938-1946 var hans lycka gjord. Med Bauman signerade han bl.a. Karriär, Vi två, Swing it, magistern och Flickorna i Småland. 1942 gjorde de en framgångsrik nyinspelning, nu betitlad Vi hemslavinnor, än en gång med Dagmar Ebbesen i huvudrollen. Ekdahl var en trygg och omtyckt fotograf utan större konstnärliga ambitioner.

Bengt Forslund (2018)

Insatser

Foto
Klippning
B-foto
Foto, andrateam

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?