Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk regissör och forstmästare. Född i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Kungsholms församling, Stockholm.-Stig Wesslén var naturforskare och dokumentärfilmare. Med sin kamera dokumenterade han ofta och gärna samernas liv och kultur. Efter att 1930 ha avlagt jägmästarexamen - med titeln forstmästare - vid Skogshögskolan i Stockholm verkade han som debattör och författare. Vid sidan av skrivandet började Wesslén även skildra naturen på film. "Kamerajakt" var hans egen term för den oblodiga form av jakt som skulle komma att bli hans...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk regissör och forstmästare. Född i Hedvig Eleonora församling, Stockholm. Död i Kungsholms församling, Stockholm.

-

Stig Wesslén var naturforskare och dokumentärfilmare. Med sin kamera dokumenterade han ofta och gärna samernas liv och kultur. Efter att 1930 ha avlagt jägmästarexamen - med titeln forstmästare - vid Skogshögskolan i Stockholm verkade han som debattör och författare. Vid sidan av skrivandet började Wesslén även skildra naturen på film. "Kamerajakt" var hans egen term för den oblodiga form av jakt som skulle komma att bli hans adelsmärke. Redan 1932 blev han internationellt uppmärksamhet för filmen Ardnas - Nordfjällens konung. Mycket omtalad blev också I Lapplandsbjörnens rike (1940) i vilken Wesslén blev först med att fånga vilda brunbjörnar på film i Sverige. Intresset för den samiska kulturen kommer främst till uttryck i den nyfikna studien Från vinterviste till sommarfjäll samt i spelfilmen Sampo Lappelill (båda från 1949). 1950 påbörjade Stig Wesslén arbetet med sitt mest ambitiösa projekt – ett verkligt stålbad som han skulle komma att ägna 16 år av sitt liv åt – färgfilmen Den levande skogen som skildrar djur och natur i hela Sverige. Den levande skogen hade premiär 1966 och blev Wessléns sista långfilm.

Mats Skärstrand (2011)

Insatser

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Roll
Redigering
Kommentarförfattare
Produktionsassistent
Kameraoperatör
Speaker

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?