Innehållsförteckning

Grundfakta

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1931-1941 samt TV-roll 1979). Född i Gävle, död i Hunnebostrand.-Familjen flyttade efter några år från Gästrikland till Stockholm och där gick Folke Helleberg som 15-åring en verkstadskurs för målare i tre år. Det blev dock inte så mycket målat eftersom han växlade över till teaterskola och studerade skådespeleri i tre år till. 1931 debuterade han i farsen Kamrat i vapenrocken på Folkets Hus-teatern i Stockholm. Teaterbanan kunde emellertid ha börjat bättre: ”Debutanten Folke Helleberg ser bra ut, men...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1931-1941 samt TV-roll 1979). Född i Gävle, död i Hunnebostrand.

-

Familjen flyttade efter några år från Gästrikland till Stockholm och där gick Folke Helleberg som 15-åring en verkstadskurs för målare i tre år. Det blev dock inte så mycket målat eftersom han växlade över till teaterskola och studerade skådespeleri i tre år till. 1931 debuterade han i farsen Kamrat i vapenrocken på Folkets Hus-teatern i Stockholm. Teaterbanan kunde emellertid ha börjat bättre: ”Debutanten Folke Helleberg ser bra ut, men bör lära sig tala annorlunda än en agerande skolgosse”, hette det i en recension.

Helleberg gav dock inte tappt och våren 1932 engagerades han av Naima Wifstrand, som tagit över Nya Intiman och döpt om den till Naima Wifstrands teater. Efter den sejouren blev han engagerad av Teater Martin Sterner till dennes vår och höstturné 1933 och Helleberg fick lysande recensioner för sin roll som Adam Hezdrel i Guds gröna ängar. Säsongen 1934-1935 kontrakterades han av Viran Rydkvist på Lilla Teatern. Här firade Helleberg ytterligare en triumf med titelrollen i Styrman Karlssons flammor. Teatermannen Björn Hodell fick upp ögonen för Helleberg och det ledde bl.a. till Filip den store (1935) med Thor Modéen och Julia Caesar på Vanadislundens utomhusteater. I december 1934 skickade Svensk Filmindustris ateljéchef Stellan Claesson ett brev till Helleberg och frågar om han inte vill komma till filmen. Ett kontrakt upprättades och leder sedermera till rollen som ”Erik, racerbåtsförare och karburatoruppfinnare” i filmen Pensionat Paradiset (1937).

Den bildsköne Folke Helleberg hade faktiskt gjort några små filmroller innan han fick kontrakt med SF. Han spelade en restauranggäst i filmen Trötte Teodor (1931), var en dansande på bröllopsfesten i Fasters millioner (1934), var en man i operapubliken i Karl Fredrik regerar (1934) och var gäst på Rondo som beundrar dansösen i filmen Sången till henne (1934).

Dagens Nyheters Carl Björkmans och andra kritikers fullständiga nedsabling av Pensionat Paradiset berörde Helleberg mycket illa. ”Även om inte angreppen mot filmen gällde mig personligen så fick det mig att tappa lusten. Det var så att jag knappt vågade visa mig öppet på stadens gator utan smög mig fram på bakgator för att inte bli igenkänd”, sa han till Expressen 1973. Han gjorde dock ett tiotal små inhopp i filmer fram till 1941, men sedan var det slutfilmat. Hellebergs sista insats framför kamerorna skedde 1979 då regissör Per Sjöstrand spelade in Moa Martinssons Mor gifter sig för TV. Han gjorde rollen som trädgårdsmästaren.

Ralph Nilsson (2011)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?