Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (20 st)

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1935-1969). Född och död i Stockholm. Gift med skådespelaren Ragnar Falck.-Efter att Britta Brunius gått ut Afzelius flickskola började hon ta teaterlektioner för Manda Björling och Karin Alexandersson och studerade även dans för Vera Alexandrowa. Hon gjorde filmdebut 1935 i Grabbarna i 57:an (regi: Ivar Johansson) och hade sedan ett knappt fyrtiotal roller fram till slutet av 1960-talet. Ibland var det huvudroller, men ofta gjorde hon biroller och hon kom aldrig att räknas till de namnkunniga svenska...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller 1935-1969). Född och död i Stockholm. Gift med skådespelaren Ragnar Falck.

-

Efter att Britta Brunius gått ut Afzelius flickskola började hon ta teaterlektioner för Manda Björling och Karin Alexandersson och studerade även dans för Vera Alexandrowa. Hon gjorde filmdebut 1935 i Grabbarna i 57:an (regi: Ivar Johansson) och hade sedan ett knappt fyrtiotal roller fram till slutet av 1960-talet. Ibland var det huvudroller, men ofta gjorde hon biroller och hon kom aldrig att räknas till de namnkunniga svenska skådespelarna.

Brunius gjorde en av sina mest minnesvärda roller som socialarbetare i barnfilmsklassikern Rännstensungar (Ragnar Frisk, 1944) och var även med i Barnen från Frostmofjället (Rolf Husberg, 1945). Hennes största roll var kanske den som sociolog i Frun tillhanda (Gunnar Olsson, 1939) och hon gestaltade Tant Grön i Elsa Beskow-filmatiseringenTant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin (Rune Lindström, 1947). Hon arbetade även med att dubba tre Disneyfilmer under 1950-talet.

I övrigt var Britta Brunius under karriären engagerad vid Dramaten, Folkteatern i Göteborg, Helsingborgs stadsteater och Riksteatern. Hon var gift med skådespelaren Ragnar Falck från 1936 fram till dennes död 1966. De spelade äkta makar i Barnen från Frostmofjället.

Helena Marcusson (2017)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?