Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare (film och TV-roller 1936-1971). Född Johanna Margareta Ericson i Gävle. Död i Falun.-Efter att ha genomgått åttaårigt flickläroverk i Falun provade Greta Ericson på olika yrken, men kände att det var skådespelare hon ville bli. Som 20-åring sökte hon 1934 till Dramatens Elevskola, kom in och gick där till 1936. Efter elevskolan engagerades hon vid Vasateatern i Stockholm hos Per Lindberg och Martha Lundholm. Sedan följde några intensiva filmår. Sin första filmroll fick hon i Familjens hemlighet (Gustaf Molander,...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (film och TV-roller 1936-1971). Född Johanna Margareta Ericson i Gävle. Död i Falun.

-

Efter att ha genomgått åttaårigt flickläroverk i Falun provade Greta Ericson på olika yrken, men kände att det var skådespelare hon ville bli. Som 20-åring sökte hon 1934 till Dramatens Elevskola, kom in och gick där till 1936. Efter elevskolan engagerades hon vid Vasateatern i Stockholm hos Per Lindberg och Martha Lundholm. Sedan följde några intensiva filmår. Sin första filmroll fick hon i Familjens hemlighet (Gustaf Molander, 1936). Det blev ytterligare sex filmer fram till 1939. Greta Ericson var 23 år när hon fick en av sina största filmroller, den som Margit i Pensionat Paradiset (Weyler Hildebrand, 1937). Trots att filmen blev nedskriven i pressen fick Greta Ericson bra kritik för sin insats. Sista gången hon syntes i en film var i Kronans glada gossar (1952), en så kallad klippfilm. Klippfilm betyder i det här fallet en film sammansatt av klipp från tidigare filmer och som tagits fram då strejken i de svenska ateljéerna 1951 gjort att man inte kunnat spela in helt nya filmer. Greta Ericson spåddes en lång och lysande film- och teaterkarriär men valde familjelivet. Dock medverkade hon i Rune Lindströms TV-version av Gustaf Vasas äventyr i Dalarna (1971) där hon spelade Barbro Stigsdotter. Greta Ericson släppte dock aldrig riktigt taget om teaterlivet. I början av 1950-talet var hon med och bildade en teaterklubb i Falun och var verksam i den över två decennier. Hon ledde också en barnteatergrupp under många år.

Ralph Nilsson (2011)

Insatser

Musikstycken

Sångare

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?