Innehållsförteckning

Grundfakta

Roll

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1936-1983). Född Otto Bertil Anderberg i Malmö. Avled i Göteborg. Till en början arbetade han vid arkitektkontor 1929-1934 och beslutet att bli skådespelare skedde mot föräldrarnas vilja. Han började ta privatlektioner för Karin Alexandersson och försökte sedan komma in vid Dramatens elevskola utan att lyckas. Han fick dock en del statistengagemang vid Dramaten och några småroller vid Komedi-teatern samt Skansenteatern. Karin Alexandersson rekommenderade honom för en roll i Coriolanus vid Göteborgs stadsteater 1938 och därefter kom han...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Skådespelare (filmroller 1936-1983). Född Otto Bertil Anderberg i Malmö. Avled i Göteborg.

Till en början arbetade han vid arkitektkontor 1929-1934 och beslutet att bli skådespelare skedde mot föräldrarnas vilja. Han började ta privatlektioner för Karin Alexandersson och försökte sedan komma in vid Dramatens elevskola utan att lyckas. Han fick dock en del statistengagemang vid Dramaten och några småroller vid Komedi-teatern samt Skansenteatern. Karin Alexandersson rekommenderade honom för en roll i Coriolanus vid Göteborgs stadsteater 1938 och därefter kom han att bli fast anställd vid denna teater.

Som skådespelare var han påtagligt expressiv och gestaltade ofta neurotiska eller i övrigt trasiga rollkaraktärer Detta förstärktes av hans något spastiska ansiktsuttryck. Ingmar Bergman använde honom vid flera tillfällen för att kreera några högst aparta rollfigurer som fanatisk munk i Det sjunde inseglet (1957) eller som en av de bisarra middagsgästerna i Vargtimmen (1968). En annan anmärkningsvärd roll i samma stil var som narkomanen som tar hand om den kvinnliga huvudpersonen i Chans (1962).

1973 tilldelades han Teaterförbundets De Wahl-stipendium.

P O Qvist (2004)

Insatser

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?