Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (43 st)

Alternativnamn
Roll
Sångare

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1939), teaterledare och teaterpedagog. Född Barbro Anna Elisabet Kollberg i Eskilstuna.-Hon kom i unga år till Stockholm och efter studenten kom hon in vid Dramatens elevskola 1937 och började filma redan 1939 som premiärelev, då hon hade en större roll som balettflicka i I dag börjar livet. Sedan var hon verksam bl.a. vid Svenska Dramatikers studio med uppmärksammad roll i "Sagan" (1942). På film slog hon igenom därefter genom huvudrollen i Kungsgatan (1943), sedan hon uppmärksammats i en biroll i...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Svensk skådespelare (filmroller från 1939), teaterledare och teaterpedagog. Född Barbro Anna Elisabet Kollberg i Eskilstuna.

-

Hon kom i unga år till Stockholm och efter studenten kom hon in vid Dramatens elevskola 1937 och började filma redan 1939 som premiärelev, då hon hade en större roll som balettflicka i I dag börjar livet. Sedan var hon verksam bl.a. vid Svenska Dramatikers studio med uppmärksammad roll i "Sagan" (1942). På film slog hon igenom därefter genom huvudrollen i Kungsgatan (1943), sedan hon uppmärksammats i en biroll i Gula kliniken (1942). 1943 var hon vid Blancheteatern och 1945-1954 var hon meddirektör vid Skansenteatern med bl.a. sin dåvarande man Guido Valentin fram till dennes bortgång samt med Lorens Marmstedt. Hon var delvis även aktiv som skådespelare vid denna scen.

När hon på 1950-talet gifte om sig med en hotelldirektör försvann hon i nästan helt från skådespelandet för att i stället bli krögarfru i Motala och hade bara enstaka gästspel vid Norrköping-Linköpings stadsteater. Senare flyttade hon till Göteborg där hon 1982-1985 fortsatte spela på Atelierteatern samt även ägnade sig åt undervisning vid Scenskolan. Jämsides med detta började hon få en del roller i TV. Hon har också 1976-1982 varit verksam som tal- och teaterpedagog vid Göteborgs universitet.

Som skådespelare har hon varit fortsatt aktiv inom film och TV långt upp i åldern och som 86-åring syntes hon exempelvis i den gigantiska publiksuccén Så som i himmelen (Kay Pollak, 2004). På 1940-talet användes epitet som "Sveriges Claudette Colbert" i samband med hennes genombrott och hon uppfattades allmänt som en varm och levande aktris med ett robust temperament. En av hennes egna favoritroller då var som en av de av samhället utstötta ungdomarna i Bergmans Det regnar på vår kärlek (1946). Hon erhöll 1945 Teaterförbundets De Wahl-stipendium.

P O Qvist (2004), redigerad 2013-12-02

Insatser

Musikstycken

    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?