Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Beskrivning

Barnskådespelare (filmroller 1939-1954). Född Kay Erik Hjelm i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm, död i Trosa.-Kaj "Kajan" Hjelm växte upp i Stockholm och redan som elvaåring 1939 blev han en av huvudpersonerna i radioserien Vårat gäng. Samma år skrev han på sitt första filmkontrakt för filmen Vi på Solgläntan. Vårat gäng var oerhört populär och fortsatte i form av revyer som turnerade, och det slogs publikrekord på flera håll. På Götaplatsen i Göteborg samlades enligt en tidningsuppgift 50 000 åhörare för att...

Visa hela beskrivningen


Relaterat

Beskrivning

Barnskådespelare (filmroller 1939-1954). Född Kay Erik Hjelm i Storkyrkoförsamlingen, Stockholm, död i Trosa.

-

Kaj "Kajan" Hjelm växte upp i Stockholm och redan som elvaåring 1939 blev han en av huvudpersonerna i radioserien Vårat gäng. Samma år skrev han på sitt första filmkontrakt för filmen Vi på Solgläntan. Vårat gäng var oerhört populär och fortsatte i form av revyer som turnerade, och det slogs publikrekord på flera håll. På Götaplatsen i Göteborg samlades enligt en tidningsuppgift 50 000 åhörare för att ta del av gängets framträdande, som skedde från balkongen på en intilliggande fastighet. Idén var att gänget bestod av pigga, skötsamma och musikbegåvade ungdomar som alla bodde på Södermalm i Stockholm. Filmen Vårat gäng kom 1942 och blev en stor publiksuccé.

Pratglad och lite lillgammal lanserades Hjelm som Sveriges svar på Mickey Rooney och medverkade i ett 25 tal filmer. Han hade kanske sin största roll i Kajan går till sjöss 1944. I filmen medverkade bl.a. John Botvid som skeppare med Kajan och hans kompisar som besättning. Kajan Hjelm verkade som underhållare en bit in på 1950-talet. Han bosatte sig sedan i Trosa och övergick till att bli konstnär och hade flera egna utställningar. Förlovad med Marion Sundh, skådespelerska, sångerska och musiker. Hjelm omkom tragiskt i en båtolycka 1983.

Ralph Nilsson (2011)

Insatser

Musikstycken

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?